Zujcs. Creative Commons License 2022.10.07 0 2 168

https://mmonline.hu/cikk/sosem-latott-valsag-johet-jovore/

 

Sosem látott válság jöhet jövőre

 

A hazai gazdaság zsugorodását várja 2023-ra szokásos őszi elemzésében az Atradius hitelbiztosító.

A tanulmány szerint az idei évben még pozitív lesz a magyar GDP, de jövőre recesszióval számolnak az elemzők.

A válság reálgazdasági hatásai nyomán a közép-európai vállalatok költségcsökkentési kényszerhelyzetbe kerülnek, és egyes szektorokban tömeges elbocsátásoktól lehet tartani Németországban, illetve Közép-Kelet-Európában is.

Az elemzés szerint a világgazdaság növekedése jövőre 2,3 százalék, az eurózónáé pedig 0,8 százalék lesz.

 

Véget ér az aranykor

 

Az elemzők úgy vélik, hogy jövőre mindenhol lassú növekedésre lehet számítani, leszámítva Közép-Kelet-Európát, amelyet a leginkább érint a háború.

Ebben a térségben mindössze 0,2 százalék GDP-bővülés valószínű. Ausztria és Csehország egyaránt 0,1 százalékkal erősödhet, Lengyelország 0,3 százalékkal.

 

Az Atradius országigazgatója azt mondta, Magyarország számára véget ért az aranykor, az alacsony kamatok, az alacsony infláció, a magas gazdasági növekedés és magas fogyasztás időszaka. 

Egy fájdalmas korrekciót látunk, amelynek a pandémia csak egy előszele volt.

Összetett problémáról van szó, amelyben az inflációkezelés klasszikus módszerei nem működnek, a kamatemelés most nem segít.

A beköszöntő recesszió azt jelenti, hogy kisebb lesz jövedelem, a kereslet csökkenni fog, és így lesz majd esély az infláció csökkenésére.

Jelenleg az ársapkák sajnos tovább pörgetik a keresletet, pedig nincs elég kínálat bizonyos termékekből, pl. napelemekből – mondta Vanek Balázs.

 

Az elemzés szerint a magyar vállalatok egyes ágazatokban, pl. a vegyiparban, gyengülő értékesítésre és csökkenő árbevételre számíthatnak 2023-ban.

A nem exportáló cégek számára a brutális euró- és dollárárfolyam jelent veszteséget.

 

 

Az eladósodott vállalatok a megdrágult forgóeszköz-fínanszírozást csak az eredményük terhére vehetik igénybe, áll a tanulmányban.

Mindez óriási költségnövekedést jelent, miközben a bevételek alacsonyak lesznek – mondta az országigazgató. 

A keresletnek kellene csökkennie, vagy olyan beruházásokra lenne szükség, amelyek a hiánytermékeket állítanak elő. Ilyen kamatok mellett azonban a beruházások is megdrágulnak.