''csiga Creative Commons License 2022.10.04 0 0 6647

Husqvarna 560 XP kínai hengerrel

 

 

 

 

 

 

 

Ismerősi körben senkinek nincs tapasztalata  560XP kínai henger-dugó pároshoz.

Nosza, próbáljuk ki.

 

 

Picit korábban már írtam  a kínai henger-dugó szett Alis elérhetőségéről, illetve lőttem róla képeket is.   http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162536967&t=9231733

 

 

Az egyik 560XP-m szétszedtem,  - amin amúgy is csíkos henger volt DE! teljesen jól működött meteor dugóval-  és arra szereltem rá a kínai  henger szettet.

 

    

 

 

 

 

Nagyon minimálisan faragtam csak a hengerből. Lehelet vékony  max 1-2 tized milliméter vastagon  felület simítás, kiigazítás. Igazi faragás, tuning, mint a másik 560XP-n, nem történt a hengeren. Nem az volt a cél, hanem az, hogy kis simítgatással, törődéssel hogyan muzsikál  a kínai henger szett.

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

A dugattyú tömegét mérlegen  összehasonlítottam egy évekkel ezelőtti kínai 560XP dugóval. A   89 gramm  helyett ez csak 79 gramm, ami azért jelentős, mert több, mint 10% különbség.

 

 

 

 

 

 

Sokat nem nyünyörögtem vele,  néhány perc alatt 1 grammot szedtem ki a dugó belsejéből csak azzal, hogy az öntés után maradt nyomokat leszedtem

 

 

 

 

 

 

 

A kipufugót nyitottabbá tettem,  a leömlőhöz közeli és a kipunyílás végén lévő 13 mm-es furatot kitágítottam. A dugóhoz közelebbi kb 20-22 mm, a távolabbi 16 mm.

 

 

 

 

 

 

 

A szikrafogó drótszövet már nem kerül vissza, a takaró lemezt két helyen megvágtam,  kihajtottam, a 13-as furatot 16 mm-re tágítottam, majd a lemezt visszahajtottam.  Próbáltam megpontozni hegesztéssel… azt még gyakorolni kell, tudom, nem szép, de  nagyon vékony az a lemez.

 

( Egy helyen, amikor fúróval tágítottam a kiput, sikerült a külső lemezt átszakítani, az a javítás látható)

 

 

 

 

 

 

 

 

A hengerfej résznél a szélén körbe szalagszerűen lévő rész picit egyenetlen ezért egy régi dugattyúra ragasztott 80-as csiszoló papírral kicsit csiszoltam. ( a csiszolópaíron látszik hol van benne alu.) Gyakorlatilag amikor bedugod a  gyertyanyíláson a puha óndrótot ennél a "szalag" résznél mérsz rést, itt kell vigyázni, hogy ne érjen össze a dugóval.  A nagyon minimum a 0,3mm, de inkább 0,35mm.

 

 

 

 

 

 

Összeszerelésnél a gyűrűhézagot ellenőriztem, ez is közel a szokásos kínai kb 0,3 mm, bár ez picit jobb, kb 0,25 lehet, mert a 0,3 mm-es hézagoló már nagyon feszes volt benne. A 0,2 mm-es meg laza volt….

 

 

 

 

 

A csapszeg a dugattyúba szinte „úszik”. Nem lötyög, de nem is szorul.  Jobban örülnék, ha pici szorulna. Zégergyűrűk nem a sajátokkerültek bele, Stihl van benne. ( 10 mm csapszeg)

A dugattyú a hengerben onnantól, hogy elzárja a kipu rést, már lassan megy, de nem olyan lassan mint pl egy Meteor, vagy Stihl szett. Nem rossz, de azért nem a csúcs.

 

Összeszerelés után ellenőriztem   – hibáztam, előbb kellett volna! -   a présrést óndróttal.

Bakker,   0,6-0,7 mm úgy, hogy eleve a gyári 0,5 mm-es talptömítés helyett 0,3 mm-est tettem. Legalább biztos, hogy nem ér bele a dugó hengerbe. :)  Ok, valamennyi ebből a csiszolásom, de ennyi azért nem.

 

 

 

Így sem lett rossz, nagyjából közel gyári,   11,5 bar érték lett a kompressziós végnyomás.

 

 

 

 

 

Van itthon 0,2 mm-es papírom is, abból vágtam új talptömítést, így némileg jobb, 12 bar lett a sűrítési csúcsnyomás. Igen, azért a + 0,5 barért "lehajoltam"...

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha előbb ellenőrzöm,  ( hengerfaragás előtt simán a gyűrű nélküli dugóra  a hengert felteszem 2  db csavarral, és megmérem  a présrést, ) akkor tudtam volna korrigálni a kipufogó és átömlő réseken azt a 0,3 mm-t.  ( felfelé, mert annyit tolod le a hengert)  A gyári hengerek méretpontosabbak etéren.

 

No,   összeállt a gép, nem lett rossz, bár nincs olyan, mint a gyári henger pici  tuninggal, ( előző 560XP port  https://drive.google.com/drive/folders/11_TeHWJr6pax1CEkQb-zLRdJJ2-OnHYs ) de azért szégyenleni valónk sincs. Pár hete még  22.000 Ft-ért vettem, így azért  nem rossz! A következő kérdés a „meddig” lesz. Meglátjuk.

 

 

Pici videó : ( még 1 nap után is csak egyenlőre csak letölteni engedi, kb 40 Mb )

 

https://drive.google.com/file/d/1n1A8tx_QJB1tYEEEy2fVyICKqFmupqt4/view?usp=sharing