Som-Som Creative Commons License 2000.03.03 0 0 41
Urby: "Akkor talán még sem olyan rossz a Petőfi!"
Az, hogy kb. 80%-nak lesz diplomája, még nem azt jelenti, hogy a Petőfi jó, hanem azt, hogy a gond nem a sulival (falak + tanárok + pénz) van. Egyik tanárunk tett egy olyan elragadtatott kijelentést, hogy 40 éve nem volt olyan jó osztály, mint a miénk. Ez nyílván erős túlzás,csak azért hozakodok vele elő, hogy gyermeked számára ne egy kiugró adat alapján válasszál középiskolát.

A suli tudja, hogy kb. mennyi pénzre van szüksége, és normatív finanszírozás szabályai alapján ebből kiokoskodják, hogy x számú normál és y számú tagozatos tanuló kell. Mivel a Petőfi nem egy jó márkanév, így kénytelen gyenge színvonalú osztályokat is indítani, amik a középiskolák rangsorában bizony szépen lehúzzák a sulit, így következő évben is gyengék jelentkeznek. Ebből két kiút van, az egyik a felvételi követelmények szigorítása, ami valószínűleg a sulit csődbejuttatja, a másik a gyengébb képességű tanulókból a maximális teljesítmény kihozása, ami viszont piszok jó tanárokat igényel.

Mivel a finanszirozás hasonló módon megy mindenütt, így mindenhol vannak gyenge osztályok (és gyenge tanárok is). Tehát továbbtanulásnál az osztáy sokkal jobban számít, mint a suli neve.

Mi következik mindebből? Nem tudom.

Előzmény: Urby (40)