Azazello Creative Commons License 2000.03.03 0 0 127

Magyar Nemzet, 2000. március 3.

Népesedési koncepció a miniszterelnök asztalán

Bevándorlási forgatókönyvek
(Munkatársunktól) Feltétlenül jelentôs mértékű bevándorlás szükséges ahhoz, hogy hazánkban 2050-ben legalább tízmilliós legyen a népesség – derül ki a KSH Népességtudományi Intézetében nemrég elkészült tanulmányból. A kormányfô kezdeményezésére még tavaly létrejött demográfiai ad hoc bizottság számára írt dolgozatból kiderül, hogy a népességfogyás és a bevándorlás mostani ütemét tartva a legjobb esetben is nyolcmillió körül lenne a népesség 2050-ben.
A kutatók számításai szerint egy betelepítési forgatóköny végrehajtása esetében egyszeri akcióval milliós nagyságrendű új lakosságrészt kellene létrehozni, majd ezután is évi tízezres nagyságrendű betelepedés lenne szükséges ahhoz, hogy a lélekszám tízmillió körül alakuljon a következô évszázad közepén.
A kutatók egy „fenntartható változat" számait is elemezték. E szerint a szülôképes nôknek átlagosan 1,9 gyermeket kellene világra hozniuk – idén ez az adat az 1,28-as mélyponton van –, emellett a várható élettartamot nyolcvan év felettire becsülve, és évi húszezer bevándorlóra számítva nagyjából tartható lenne az ország megfelelô lélekszáma.
A hosszabb távon is fenntartható népességfejlôdés három összetevô fokozatos fejlesztésével lenne elérhetô: azaz emelni kellene a termékenységet – egy-egy szülôképes nô átlagosan 2,5 gyermeket hozhatna világra –, hosszabbítani kellene a várható élettartamot, és lehetôvé kell tenni a munkaképes, dolgozni kész idegenek bevándorlását. A kormányfô kezdeményezésére tavaly alakult népesedéspolitikai ad hoc bizottság tagjai több száz oldalnyi tanulmányt készítettek, ezeket a testület vezetôje, Cseh-Szombathy László akadémikus 17 oldalban foglalta öszsze, s e summázatot a napokban eljuttatta Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

(m. p.)