John Howard Creative Commons License 2022.09.25 0 0 56713

No, megint elakadtam, ha valaki tud, kérem, segítsen! :-)

 

Tárgy: Angyalföld, Lehel utcai villamos

 

Kora gyerekkori emlékeimtől él bennem az utca közepén közlekedő villamos látványa, éppen ezért lepett meg egy 1960-as dátumozású Fortepan-kép, ahol a Dózsa György út kereszteződésében a sínek az út szélén mennek. Mivel "eszmélésemet" úgy 1965 körülre teszem (ekkortól jártam óvodába innen, a D.Gy. út 140-ből a Vörösmarty térre, trolival, milfav-val; na persze nem egyedül még) és határozottan emlékszem, hogy akkor már középen voltak a vágányok, keresésbe kezdtem. Összesen egy 1963 májusi Esti Hírlap újságcikket találtam a témában, amely szerint "az év folyamán felújítják az angyalföldi Lehel utcát az Élmunkás tér és a Róbert Károly körút között, és a villamossíneket is az út közepére helyezik."

 

Egy 1963 októberi fentrol.hu képen pedig már jól kivehetően az út közepén mennek a sínek, ugyanebben a kereszteződésben látszanak a megállók járdaszigetei is. (Egy pótkocsis troli is "befigyel" a kereszteződést éppen elhagyva a Szabolcs utca irányába, ami azért lényeges számomra, mert mindig a pótkocsi "jobb-egyben" utaztunk a Hősök teréig...)

 

A kérdésem tehát: ténylegesen mikor lett kész a középre helyezés ezen a szakaszon - az már emlékem, hogy a Róbert Károly körút előtt közvetlenül kanyarodik vissza a sín az út szélére. (Lehetőleg hónapra pontos dátum kellene legalább...)