Andó Gergely Creative Commons License 2000.03.02 0 0 7914
1. BahnScorper! Igazad van, tényleg Sugovica. Köszönöm a kiegészítést. Baján csak egyszer voltam, akkor is csak két percig, így nem ismertem ennek a szigetnek a nevét.

2. Pár nappal ezelőtt valaki felvetette, hogy a 120A vonal felújítását miért az Újszász-Szeged szakasszal kezdték, és nem Budapesttől. A BME Út-, Vasútépítési Tanszéken megkérdeztem, és felhívták nekem a helyi PFT vezetőjét, aki az alábbiakat mondta el ezzel kapcsolatban:

A felújítás akár a Rákos-Maglód szakasszal is kezdődhetett volna, ami nem sokkal hosszabb, mint az újszászi, de több szempontot is figyelembe kellett venni. Újszász és Szolnok között három vasútvonal forgalmát kell lebonyolítani két vágányon, így itt a nagyobb sebesség nagyobb áteresztő képességet jelent. Felvetettem azonban, hogy Maglódig sokkal többen utaznak, és a vonatszám is majdnem akkora itt, mint ahol a három vonal egyesül. Az utasok száma nem volt szempont a döntésnél. Már csak azért sem, mert a felújítási hitelt (ha jól tudom az EBRD-től) a tehervonatok gyorsítására kapták. A hitelkérelem szerint a 100a lesz a személyvonatok vonala, a 120a pedig a tehervonatoké, a helyi forgalom lebonyolítása mellett (ez azonban csak szöveg, nem is így gondolják, de csak így kaphattak hitelt. Nem tervezik a nemzetközi forgalom Nyugatiba irányítását! Hogy mennyire nem szempont az utasforgalom a banknak jelzi, hogy nem épülhet meg Gyömrő állomáson egy csonka vágány a helyi vonatok részére, mert a személyszállítás magyar politikai döntés, és magyar finanszírozást kíván.)
Rákoshegy és Maglód között teljes al- és felépítmény cserére van szükség, míg Újszász ás Szolnok között elég egy részleges. a tavalyi pénz csak az újszászi szakaszra volt elég, meg némi felújításra (kitérő, útátjáró). A projekt költsége előre láthatóan felül fogja múlni a tervezettet, és szerintük a Budapest melletti szakaszra könnyebb lesz újabb forrásokat biztosítani, mint egy újszászira lehetett volna. Szolnokon csak a teherpályaudvar felé menő váltókörzet lesz kipofozva, de nem szívesen állnak neki, mert nem tudják mit találnak a vágányok alatt (pl. II. Világháborús bombákat).
A Keleti-Rákos szakaszon semmilyen felújítás nem lesz ennek a programnak a keretében, és mint eddig is, ez lesz a vonal legszükebb keresztmetszete.