maplesyrup Creative Commons License 2000.03.02 0 0 34
Bevezetés a foltvarrásba 2.

Az anyagok: bármilyen textilt fel lehet használni a foltvarráshoz de: legjobb a természetes alapanyagból készült: pamut, vászon, gyapjú...
Varrás és tűzés szempontjából persze a karton és vászon jellegű, vékonyabb anyagok az igazán jók.
Láttam műszálas anyagból összeállított takarót, csupa szines 10x10-es négyzetek, nagyon barátságos, a hátsó oldala viszont pamutból van!
Jó , ha az anyag nem nyúlik, tartása van. Profi varrók készíthetnek selyemből, hurkolt pólóanyagból. Ügyesség kell a flokon és a hasonló lágyesésű anyagok varrásához is.
Az én első takaróm, kinőtt melegítőkből készült.
Fontos, hogy a blokkok anyaga azonos, vagy megközelítően azonos legyen.
Az elkészült blokkok összevarrása után flízzel és egy hátlappal állítjuk össze a munkát. Mint egy szendvics. A hátlap lehet molinó, (olcsó, elég széles, könnyű tűzni, semleges) vagy bármilyen anyag, de legyen összhangban az előlappal. Tehát, egy szép pasztell-virágmintás előlapot ne béleljünk barna kockás flanellel.
Minden anyagot fel lehet használni, kinőtt ruhák, már nem divatos holmik, elnyűtt ágyneműk darabjait. Lehet festeni házilag. Én szétbontok minden felhasználhatót, kimosom, kivágom a hasznos részeket , kivasalom és elteszem dobozokba, színek szerint válogatva. Egyszer biztos jó lesz valamire!!