advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.09.20 -2 2 427438

Ezzel az érveléssel az a baj, hogy féloldalas és feltételezésekre alapul. Te azt mondod, hogy az EU gazdasága KIZÁRÓLAG az oroszok elleni szankciók miatt rogyadozik. Ezzel azt is sejteted, hogy ha ezek a szankciók egyáltalán nem is lennének - akkor nem lenne semmi baj, minden hasítana hibátlanul.

 

A valóság meg az, hogy egy sereg amúgy is összegyűlt gazdasági-pénzügyi probléma kulminálódott mostanra, a 2008-as válság utáni pénzügyi lazítások eredményeképpen mostanra jutott el globálisan a pénzhígítás arra a szintre, hogy meglódult tőle az infláció, a covid miatti csikicsukik olyan szakadozásokat eredményezte az ellátási láncokba, ami most már komoly anomáliákat jelent - és egyébként pont ebben a zavarosban próbált halászni putler azzal, hogy mostanra időzítette a háborúját, azt feltételezve, hogy egyfelől olyan mértékű már a függése az EU-nak tőle, hogy nem mer semmit sem lépni, másfelől meg, hogy amúgy is annyira el vagyunk foglalva a saját bajainkkal, hogy nem is törődünk olyan apróságokkal, mint egy szuverén európai állam elleni népirtó agresszió.

Ja, a gázárak manipulálását putler már egy évvel a háború elindítása előtt elkezdte, már a múlt télen komoly "kilengések" voltak. És egyértelmű, hogy a gázt-olajat fegyverként és zsarolási potenciálként használja ellenünk, tehát, ha nem lennének szankciók, de segítenénk Ukrajnát a honvédő háborújában - akkor is nagyjából pont ugyanitt tartanánk.

Márpedig erre minket szerződések is köteleznek, valamint egyértelműen morális kötelezettség is - és saját jól felfogott érdekünk is, hogy putler vesztes legyen, hiszen soha egy pillanatig nem is titkolt célja a jaltai állapotok visszaállítása - pont vasárnap értekeztek arról a Dumában a derék náci orosz képviselők, hogy a második világháborút Berlinben fejezték be, ezt is ott fogják...

 

Struccpolitika, amit folytatsz, azt feltételezed, hogy ha nem csinálunk semmit, oda sem nézünk - akkor megússzuk, akkor nem történik velünk semmi rossz, és jön tovább az olcsó gáz (miközben meg a velünk szomszédos országban komplett városokat lő gödörbe és rombol földig az agresszor). Fenéket, ha ott könnyű dolga van is simán győz - akkor mi leszünk a következők.

 

Ukrajna valójában helyettünk/értünk harcol most - a szankciók pedig, a rajtatok keresztül is gátlástalanul terjesztett orosz propagandahazugságokkal ellentétben az elviselhetetlenségig fájnak az orosz gazdaságnak, annyira, hogy kb: fél éven belül ki fognak feküdni. A háború kezdete óta 2-3 SZU34-es repülőgépet tudtak legyártani, és átadtak valami öt (!!) darab T90-es tankot - egyszerűen nem képesek a hiányzó, valójában nyugatról beszerzett és egyelőre nem pótolható alkatrészek, részegységek, szerszámok nélkül még fegyvert sem gyártani, a lőszerük olyan szinten van fogytán (1970-es években gyártott Grad rakétákat lőnek már tömegesen, a felük-harmaduk már el sem működik, mindenütt Grad és Szmercs sorozatvetőket lehet látni, ahol a tűzcsapás után a rakéták harmada a vetőben marad - és azt onnan életveszélyes kipiszkálni, a Szmercsek személyzete sokszor inkább elfut és magára hagyja sorozatvetőt ilyenkor, nem hajlandó az éles, de el nem működött rakétákat piszkálni, hogy aztán őt vágja szét, ha mégis beindul..), hogy már Észak-Koreától meg a mindenféle Hátasztánoktól próbálnak visszavásárolni szovjet lőszert, meg Kínába kuncsorognak - DE NEM ADNAK NEKIK, nem akarnak belekeveredni.

 

Semmi sem lefutott még, de egyre reálisabb, hogy Oroszország fizikálisan is, és katonailag is belebukik ebbe a rablóháborúba.

Előzmény: jee_c (427430)