Vezo228 Creative Commons License 2022.09.13 0 1 174

Szia!

 

Megpróbálok válaszolni, de én is csak bérbeadó vagyok, nem adószakértő, így nézz/kérdezz mástól is másik helyeken.

 

- Van valamilyen korlátja az adóalapból levonható javításnak/cserének? Pl. ha adott negyedévben történt egy 500e Ft-os klíma, kazán vagy akárminek a cseréje (korszerűsítés), akkor az teljes egészében levonható? A negyedéves adóalap akár negatív is lehet és az levonható a következő negyedév adóelőlegéből?

 

Eleve alap, hogy csak a tevékenység folytatáshoz szükséges kiadásokat veheted figyelembe. Ez ugyan az első ellenőrzésig elég tág tud lenni, de ésszel kell. Az szja tv szerint max 200.000 Ft lehet az értéke a tétles költségek közül egy tételnek. Az ilyen típusú kiadást, mint egy drágább klíma amortizációval tudod figyelembe venni. Szja tv-ben részletesen benne van, hogy évente mennyit és milyen távon alkalmazhatod. Ha a matek azt adja, akkor persze, lehetsz negatív, de úgy tudom, hogy csak vállalkozás viheti át a követező adóévre a mínuszt, de ennek nézz utána máshol is.

 

- A 2% értékcsökkenésnek van valamilyen feltétele? Kell ezzel kapcsolatban bármilyen számlát bemutatni aminek az összegét az értékcsökkenés kompenzálására fordítottam?

Az adás-vételi szerződésben foglalt vásárlási értéket kell figyelembe venni. Ha ajándékba kaptad, vagy ha haszonélvezőként adod ki, akkor nem lehet ezzel élni. Van aki szerint hozzá lehet csapni illetéket, földhivatali eljárás díját, de ez elég csekély növekményt eredményez. Ha kiszámolod, hogy havonta ez mennyi, akkor látni fogod, hogy elenyésző, de van, hogy a NAV is ellentétesen nyilatkozik erről. Ez a téma akkor éles, ha egy 5-10 évvel ezelőtt vettél valamit mondjuk x milláért, most meg 4x az értéke. Tudomásom szerint nincs jogszerű megoldás erre, hiszen az a pénzed amortizálódik, amit beletoltál, több nem tud.

 

- SZJA bevalláskor fel kell tüntetni bevételi és kiadási oldalon a közüzemi számlákat, a közös költséget és a társasházi biztosítást? Azt tudom hogy tételes elszámolásnál ezek nem képzik az adóalap részét, de ettől függetlenül szerepeltetni kell őket? Vagy elég bevételi oldalon a bérleti díjat feltüntetni?

Csak a közös költséget kell bevételként szerepeltetni és ez az, amit költségként el is számolhatsz. Hülye egy rendelkezés, semmit nem tesz hozzá semmihez, de ez van az szja tv-ben. A többi szolgáltatót nem kell szerepeltetni akkor sem ha a neveden vannak és biztosítást ne számolj el kiadásként, nem nyerő.

 

Az értékcsökkenést/adóalapot gondolom ők számolják, nekem csak a bevételt, tehát csak a bérleti díjat kell majd feltüntetni?

Nem tudom, hogy kire gondolsz, de ha a NAv-ra, hát ők nem számolgatnak neked semmit, max azt, amit a munkáltatódtól hivatalosan is megkapsz, amit látnak. Erről lesz egy tervezet, ami már abban a pillanatban, ha hozzá kell tenni valamit, akkor nem is jó. Az albérletből származó bevételt és adóalapot és szja-t neked kell meghatározni az évre.

 

Az SZJA bevallással együtt kell bármit küldenem? Szerződést pl.

Nem kell semmit küldeni. Az szja bevallást magánszemélyként kell benyújtanod haátridőre, semmit nem kell hozzá tenni.

 

- A negyedéves adóelőleget csak utalni kell NAV számlára (adóazonosító a közleménybe) és ennyi? Ezzel párhuzamosan nem kell küldeni sehová semmit?

Az előleget szabály szerint negyedévente tolni kell. Én magam havonta utalok be, nekem így könnyebb átlátni, stb, nem volt ebből gondom. Majd az éves bevallás elkészítésekor fogod látni, hogy az előleghez kell-e még fizetni, ha igen, akkor mennyit.

Előzmény: kid_brother (173)