Naspolyából készítettem lekvárt is és pálinkát is.
A lekvár nem fogy, mert sokkal előbb nyúlunk a klasszikusokért (barack, eper, szilva, stb) mint ezekért.
A pálinka finom. És a naspolyának igen jó a kihozatala.
Berkenyéhez még nem volt szerencsém. De a kihozatalához: nagyon nagyban függ attól, hogy mennyire volt beérve az a gyümölcs. Mert meglepően sok cukrot tartalmazhat, ha rendesen, és meglepően gyatra, ha még éretlen.
Barkócza írta évekkel ezelőtt a pálinkás topikban, hogy neki olyan 100 literre 5 hlf-es sikerült, ami kb 10 literes , de az szottyosra érett termés volt.
Cserébe hiányolta a frissességet a párlatban.
Találtam egy főzdés kimutatást, ott 3 hlf-os kiadhatóságot írnak. https://www.acsaiszeszfozde.wlap.hu/palinka/palinka-kihozatal.html