Arra vannak képletek és nem bonyolultak.
Tudod mekkora a plafonod feletted nm-ben és annak mekkora hőveszteségi tényezője.
Nos minden ilyen elemre. Oldalfalak , ablakok, ajtók, padlózat ki kell külön külön számolgatni.
Kapsz egy teljes épületre eső hőveszteséget. Az azzal kell arányba hozni a betáplálás mértékét.
Igen .. van egy rakás még ezt is befolyásoló más tényező is ... szél, külső falak napozása, árnyékolása, páratartalom, ráeső eső, hőhidak, hőakkumulálás, belső berendezések hulladék hője, tető színe, falazat színe ... stb...
Ja valóban az van, pont a sok-sok tényező miatt, hogy az ilyen számítások nagyon pontatlanok. Nekem is a házhoz dupla kéményrendszert vettünk és nem is figyeltem, de a gépész valami 29-32 Kw max teljesítményű kazánt számolt ki mind gázra, mind fatüzelésre. A fatűzelésű kémény bevezető csövét most takartam ki és ránéztem. 200mm-es cső .... bődületesen túlméretezett.
Nálunk a gépész által számolt dolgokat már akkor felülbíráltam és csak egy max 24 Kw-os kondenzációs gázkazánt szereltünk be. Bőven sok, még kisebb is lehetett volna. Fakazán is elég max 18-21 kw-os. Elektromos kazánból meg olyan max 10-es is elég lenne.
Tehát valóban jobb a tapasztalt számok alapján kalkulálni, de a különféle fűtések sajátosságai is bekavarnak.