Kód 001 Creative Commons License 2022.09.01 -3 3 356458

Friss infók:

1. Az ukrán különleges erők több mint háromszáz elit katonája életét vesztette az Energodar atomerőmű elfoglalására tett kísérlet során. Szeptember 1-jén reggel az ukrán fegyveres erők megkísérelték csapatok partraszállását az Energodar közelében és a zaporozsjei atomerőmű elfoglalását, míg a NAÜ misszió elérte az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt álló energetikai létesítményt.

2. A frissített adatok szerint Kijev több mint háromszáz, a műveletben részt vevő ukrán különleges erők elit katonáját veszítette el.

3. Az ukrán SOF és GUR egységekből bevont katonai személyzet teljes száma hozzávetőleg 320-330 volt, ebből 230 nemrég fejezte be kiképzését az Egyesült Királyságban és tért vissza Ukrajnába. Az összecsapásokban az oroszok bevetették a légierőt, harci helikoptereket és a tüzérséget is.

4. Az Ukrán Fegyveres Erők Kárpátaljáról érkezett 128. Hegyi Rohamdandárja ( munkácsi )súlyos veszteségeket szenvedett a sikertelen hersoni ellentámadás során.
A 128. dandár erői az orosz tüzérség erős tüzébe kerültek. Információk szerint a dandárban kárpátaljai magyarok is szolgáltak.

5. Az Egyesült Államok sürgette Kijevet, hogy korlátozza a műveletet mind a célok, mind a földrajzi helyzet tekintetében, hogy elkerülje a túlzott kiterjesztést és a több fronton történő stagnálást. Erről amerikai és nyugati tisztségviselőkre, valamint ukrán forrásokra hivatkozva számolt be a CNN.

 

 

Eközben az oroszok:

 

Megkezdődött az egy hetes Vosztok-2022 hadgyakorlat.
Résztvevő államok: Algéria, Nicaragua, Szíria, Belarusz, Kazahsztán, Tádzsikisztán, Laosz, Kirgizisztán, Mongólia, India, Kína és Oroszország. A hadgyakorlat 7 lőtéren és a Japán-tengeren zajlik. A gyakorlatokba bekapcsolódnak orosz légideszant csapatok és stratégiai bombázók is.

Előzmény: altimus (356456)