questt Creative Commons License 2022.08.29 -1 1 92

Beszakadt a kormány gazdasági intézkedései iránti bizalom Hírügyeletes|2022.08.29 BizalomGKIKáoszkormány

 

Az üzleti bizalmi index a múlt év tavaszán, a fogyasztói pedig 2020 tavaszán, a Covid-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta pánik idején volt utoljára hasonló mélységben.

 

Augusztusban 4,9 ponttal, mínusz 14,3 pontra esett a GKI konjunktúraindexe, és már negyedik hónapja tart az üzleti és fogyasztói várakozások folyamatos romlása - derül ki a GKI Gazdaságkutató által - az EU támogatásával - végzett felmérésből.  

 

Április óta az üzleti várakozások csaknem 13 ponttal, a fogyasztóiak viszont közel 30 ponttal estek, ezen belül  augusztusban is a fogyasztói várakozások zuhanása volt a markánsabb, 7,5 pont, mínusz 49,2 pontra az üzleti várakozások 4,1 pontos romlásával szemben, amely így  mínusz 2,1 pont lett.

 

Összefoglalójában a GKI megjegyezte: az üzleti bizalmi index a múlt év tavaszán, a fogyasztói pedig 2020 tavaszán, a Covid-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta pánik idején volt utoljára hasonló mélységben. A rezsiemelés bejelentésének hatása először most augusztusban  tükröződhetett a fogyasztók véleményében - tették hozzá.