Mici Maci Creative Commons License 2000.02.25 0 0 7
Hali all forumtag!

Számomra nem egészen világos, hogy mi is a topic témája. A hitetleneket kéne hitre tériteni, vagy mi?

Úgy tűnik, arról ir mindenki, hogy mi a hit.

(Időközben elindult a Hitetlenek II. topic, ugyanezzel inditva, de hogy minek, azt nem tudom...)

Szóval mi a hit?

Hinni valamiben = elfogadni valamit anélül, hogy bizonyosságunk lenne róla. Magyarul nem tudjuk explicit módon levezetni a dolgot logikai úton, csak sejtjük, érezzük, hogy ez igaz lehet.

Egy másik értelmezés szerint nincs hitetlen ember.
Mert mindenki abban hisz, amiért ÉL. Kicsit leforditva, mindenki abban hisz, amitől a boldogságát várja. Feltéve, hogy minden ember valahol - ha nem is vallja be magának, de a boldogságot keresi.

Ezek szerint, aki attól várja a boldogságát, hogy előléptetik, az abban hisz, aki attól várja, hogy szép kocsija lesz, az a kocsiban hisz, aki a boldog családi élettől, az a családban hisz, etc.

Aki pedig Istenben hisz, az az Istentől várja a boldogságát.
Hát én magam ide sorolom, vagyis azért hiszek Istenben, mert szerintem a teljes, valódi, örök boldogságot csak ő adhatja meg nekünk.

De még egy fontos következtetést le kell vonnom (ez egy kicsit nagyképű...), szóval aki Istenben hisz, az az Istenért él a fentiek szerint.

TEhát NEM az hisz Istenben igazán, aki azt mondja magáról, hanem az, akinek az élete ezt tükrözi, vagyis az Istenért él.

Ki él az Istenért? Aki azzal kezdi a napot, hogy Istennek szentelje, aki azért segit másokon, mert tudja, hogy Isten mennyire örül ennek, aki azért fegyelmezi magát, mert tudja, hogy Isten szenved, ha rosszat teszünk, stb. Tehát akinek az egész élete e körül forog, még ha nem is tudatositja annyira magában.

Szóval arra akarok kilyukadni, hogy nem elég kimondani, hogy én elhiszem, hogy van Isten, és akkor már Ok minden. Mert ELHINNI VALAMIT és HINNI VALAMIBEN két nagyon különböző dolog.

Kellemes hétvégét mindenkinek:

Mici Maci