Okulásként:
andreja 2009.09.19. 20302 hozzászólás:
"Nem vicceltem, most már láthatod. Sajnos a bakok hajlamosak a húgyúti problémákra, elég ha álmodnak egy kis lucernával.
Komoly tünet esetén már többnyire késő, ha valami gyanús a tasak körül, vagy máshogy pisál, mint szokott, mindig a végére kell járni."
Wikipédia - Házikecske / Egyéb betegségek:
- Húgykő
"A húgykő bakokban, főleg herélés után gyakoribb. Az állat nehezen, vagy egyáltalán nem vizel, erőlködik."
Vasárnap az egyik herélt bakom nyöszörög, elsőre székletszorulásra gondoltam kapott is beöntést, és ki is lett szedve kézzel az elérhető bélsár(bogyó). A székletürítés rendben...
A teraszhoz lett kikötve, ahol betonaljzat van, kvázi azon jól látható, hogy mi ürül a kecskéből.
1 óra eltelt, már rég kellett volna vizelnie... de semmi.
Na ez baj...! Állatorvost elérni vasárnap? Párat megpróbáltam...
Egy "öreg" fórumtaggal beszéltem telefonon, aki jól körbeírta, hogy mi a probléma.
(közben kinyomva a péniszét, a húgycső végénél találtam is egy húgykövet, amit ki tudtam szedni, de sajnos nem indult meg a vizelet)
Hétfő reggel már el lehetett érni orvost: Állatkórház...
Sajnos a vizsgálatok után már nem találta alkalmasnak a műtétre, mert az altatást nem élte volna túl...
Eutanázia.
Konzekvencia:
Prevencióként a többi kecskémnél az Ammónium-klorid (Szalmiáksó) szervezetbe juttatását javasolta a doki. (Humán gyógyszertárban kapható)
A Kalcium és a Foszfor megfelelő beállítása nagymértékben befolyásolja a bakoknál a kialakulás esélyét.
A bakokat én nem abrakoltatom, igen, pl. a Zab 100g/54mg Kalciumot tartalmaz, de a kifejezetten kecskének/báránynak rendelhető nyalósóban a leírása szerint ott a kalcium:

- Nátrium: 38%,
- Kalcium: 0,5%,
- Magnézium: 0,1%,
- Cink: 1.000 mg/kg,
- Mangán: 1.000 mg/kg,
- Vas: 200 mg/kg,
- Jód: 100 mg/kg,
- Szelén: 20 mg/kg.
Legelés: réti széna / bokrok
Ősszel pedig kihelyezésre kerül nekik egy szintén kecskének való vitaminvödör.

Valaki foglalkozik a húgykövesedés megelőzéssel, és ha igen, akkor milyen megelőzési formában?
Amin mindenképpen változtatni akarok az, hogy a kútvizet lecserélem tisztított esővízre,
mivel az esővíz lágy víz, így még természetközelibb körülményeket tudok biztosítani számukra...