tigristomi Creative Commons License 2022.08.15 0 0 6726

Csak azért írtam mert olvasatomban

a jóga az önfelülmúlásról szól. 

Legyen az testi, vagy szellemi. 

Igen, ez egy jó meglátás.

 

Filozófiai hátterét Gautamának tulajdonítom,

 annak ellenére  hogy  a jógát jóval

előbb is gyakorolták. 

Tulajdonképpen Gautama előttről nincs nagyon használható írás a jógáról. Patanjali is nagyjából ebben az időben keletkezett.

Gautama kapcsolata a jógával érdekes. Tulajdonképpen ő nem csinálta végig a jóga mestere képzését, türelmetlen volt és előbb belekezdett a

samadhi elérésébe, mint ahogy azt a jóga mestere engedte volta neki. Jó lenne tudni a jóga mesteréről, vagy akik abban a táborban, vagy abban az időben gyakorolták a jógát, de erről nem tudunk semmit sem.

 A jóga technikákról, amit Gautama gyakorolt, nem sokat tudunk, Egy két dolgot, igen, amik érdekesek, de pontosan nem tudjuk, miből állt a gyakorlása.

 Nem gondolom, hogy a jóga filozófiáját annak kellene tulajdonítani, aki otthagyta a jóga ashramot, a saját szakállára gyakorolt, és nem tudta a mesterével leellenőrizni, hogy mit is ért el.

 

Nagyon egyszerű... le kell állítani az elmét.

Szerintem ez nem annyira gyakorlat, mint inkább következmény. Ha ezt emeled ki, akkor úgy gondolom, nem tudod mi lenne a gyakorlás lényege.

Ezt nem filozófia, hanem tapasztalat alapján merem mondani, amik passzolnak azzal, amiket mai jóga mesterektől hallottam.

Előzmény: Tiszta tudat (6725)