Vapor53.898 Creative Commons License 2022.08.08 0 0 183210

Egy sima üstben a fortyogó cefre fölött megmérve a hőt főzés vége felé felmegy 100 C fölé. Nem sokkal, csak 102-103 fokra. Ez azért lehet, mert vagy rossz minden hőmérő, vagy mert a sisak-páracső-hűtőcső ellenállást jelent az üstből feláramló gőzök számára. Az ellenállás enyhe nyomásnövekedést okoz, a nyomásnövekedés pedig forráspont emelkedést.

Az egész beszélgetés abból indult ki, hogy endrepp szerint az üstben a félmegoldás rézedény leégésgátlóm a nyitott vízterű főzőkhöz hasonlóan nem vagy csak nagyon lassan tudja elérni a víz forráspontját, illetve nagyon egyenetlen lesz a hőeloszlás a főzőn belül. Elméletileg egyetértek vele, főleg azzal, hogy üstház hiányában még sokkal rosszabb lesz ez a hőeloszás, aztán hogy a rézedényem miért nem okoz jelentős felfűtési idő növekedést, vagy kihozatalbeli látványos csökkenést, azt nem tudom.

Vásárlás előtt állóknak még a különböző üsttípusokról:

https://palinkafozo.hu/spg/762790,330644/Ust-tipusa

 

Előzmény: öreg_néne_b (183184)