Törölt nick Creative Commons License 2022.08.08 -2 0 345855

Több mint ezer külföldi vállalat állította le tevékenységét az országban, ami összességében ötmillió állást érinthet.

 

Az ipari termelés csökkenése mellett a kiskereskedelmi forgalom és a fogyasztói kiadások is estek, mégpedig 15-20 százalékkal. Közben pedig úgy tűnik, a kínai behozatal sem pótolja a nyugatit – ez kevesebb, mint felére esett az elmúlt fél évben.

Az újautó-eladások havi 100 ezerről 27 ezerre zuhantak, az autógyártás majdnem teljesen leállt, mivel hiányoznak a szükséges alkatrészek, és nem csupán az autókhoz, hanem a gyártásukhoz használt berendezésekhez is.

A helyzet más mint 2014 után, amikor a Krím elcsatolását követő nyugati szankciókat gyakorlatilag kivédték az az oroszok. Putyin utasítására importhelyettesítő programot indítottak, és tartalékokat képeztek a pénzügyi gondok áthidalására. Bár az orosz gazdaság erősen függő maradt a külföldi tőkebeáramlástól és a high-tech termékek bevitelétől, amelyeket nem tudtak hazai gyártással kiváltani – legjobb példák erre a mikrochipek.

Oroszország jobban kiszolgáltatott az európai energiahordozó-exportnak, mint fordítva, miután a kivitele 83 százalékban az európai piacra irányul. Ennek elvesztése igazából középtávon okozhat komoly gondot, mert a portékát a kellő szállítási kapacitás hiánya miatt egyszerűen nem lehet más piacra vinni.

Oroszország olaj- és gázimportjának átirányításánál legtöbbször Kínát és Indiát említik meg lehetséges partnerként. Utóbbi esetében az infrastruktúra főleg Európa felé adott, ez pedig lassíthatja Putyin terveit, hiszen a gázvezetékeket ki is kell építeni kelet irányában.
Peking részéről bár látszik akarat az orosz olajhasználatra, ez valójában ütközik a diverzifikációs elképzeléseikkel, miszerint csökkenteni kell az ország energiafüggőségét.
India esetében sem jobb a helyzet, hiszen az olajfinomítóik kapacitása a maximumot kezdi súrolni, ennél fogva nem tudnak annyi olajat felvenni, amennyit szeretnének.

Sokkal nagyobb bajban vannak, mint azt a vezetés látja

Hiába tudnak az orosz exportőrök dollármilliárdokat keresni azon, hogy a korábbi évekénél jóval drágábban exportálják az olajat- és a gázt, a nyilvánosságra nem hozott adatok azt mutatják, hogy az orosz import lényegében összeomlott. Ez pedig ellátási zavarokat idézett elő a fontosabb árucikkek terén, valamint a nyugati technológia hiányát is megérezték.

    Putyin önellátásra vonatkozó téveszméi ellenére az orosz belföldi termelés szinte teljesen leállt, nincs kapacitás az elvesztett vállalkozások, termékek és kvalifikált emberek pótlására.