Schenouda Creative Commons License 2022.08.07 0 4 16782

Hogy a cseh kutatók nem tudták eldönteni, hogy most olyan rézércet használtak az egyiptomiak, ami eleve tartalmazott arzént vagy azt külön vegyítették a rézhez... ezt én nem fogom eldönteni.

Csak azt akartam érzékeltetni, hogy az arzénnal ötvözött rézvésők léte régóta ismert. Ilyen téren a csehek semmi újat nem mondtak (bár csak az ismertetőjüket olvastam).

Nem tudom már honnan írtam ki valamikor az infót, de nyilván nem a csehektől. De az egyiptológus Petrie több könyvében foglalkozott ezzel. Mint pld. az Egyiptomi építészet c. könyvében (1938) is. Petrie eredetileg mérnök volt, úgyhogy kicsit másképp is képes volt ránézni az ókori leletekre, mint kollégái. Az említett könyvében ezt írta:

"A vésőt már a IV. dinasztia elején használták, de pontos kezdete még nem ismert. A véső általában kerek testű volt, és éles peremmel lejtősen végződött. Fő felhasználási területe a mészkő vagy puha homokkő tömegének lefaragása volt; gránitra teljesen használhatatlan volt.

[...]

Az óbirodalmi és a közép-birodalmi időkben használt rézszerszámokat rendszerint arzénnel edzették, általában 1%-kal, néha 4%-kal is."

 

Egyptian architecture (31. oldal): https://archive.org/details/ERA60/page/n29/mode/2up

Itt még beszél Petrie, hogy milyen kemény lett egy ilyen véső éle, s beszél a gránit és diorit csiszolásáról is... legalábbis ahogy szerinte csinálták. De már egy 1909-es könyvében azt állította, hogy a réz kalapálással olyan keménnyé edzhető, mint a folytacél. Én ebben nem hiszek, de olyan valakit kellene megkérdezni erről, aki járatok a fémmegmunkálásban (én nem tudom ezt eldönteni).

 

 

Előzmény: Hoaxvadász (16774)