MAGYAROK Creative Commons License 2000.02.23 0 0 315
Nem tudom hol olvastál erről az "Orbán Győző párttitkár" dologról, én még ezt soha sem hallottam, de nem is nagyon izgat. Ugyanakkor nehogy már egyenllőségjelet tegyünk egy ÁVO-s komcsi, egy MSZMP KB-PB (valószínűleg személyesen Aczél György) jóváhagyásával szereplő TV-s hírmagyarázó, valamint egy falusi (Alcsútdoboz) párttitkár közé.

Én aki nagyon nem vagyok híve az MSZ(M)P-nek, tudok különbséget tenni a pártvezetés és a párttagság között. Ne felejtsük el, hogy az MSZMP egy 800 ezres tömegpárt volt, miként lehetne akkor 800 ezer bűnöst találni ebben az országban. Nehogy már a kollektív bűnösség elvébe essünk. A pártvezetés és a párttagság között még Rákosiék is tudtak különbséget tenni (pedig ők nem vádolhatóak túlzott magyarbarátsággal és emberiességgel), hiszen az ún. "kisnyilasokat" tömegesen vették át a pártba. Ha ezt a különbségtételt nem tesszük meg, akkor egész népeket nyilvánítunk bűnösöknek (náci németek, kommunista oroszok, fasiszta olaszok stb.), ami igen távol kell, hogy álljon minden normális ember gondolkodásától.

A magam részéről nagyon sok tisztességes egykori MSZMP tagot ismerek, akik az adott kor körülményei között igyekeztek a közösségük javára tenni. Ennek érdekében kisebb-nagyobb kompromisszumokat kötöttek (pl. beléptek a pártba), de ezt igen nagy badarság lenne utólag bűnként felróni számukra.
Üdv

Előzmény: KAYA Ibrahim (314)