juuli Creative Commons License 2022.08.04 -2 1 6226

Megint meglátogattuk kedvenc területünket július végén.

Ismét Poprádon laktunk, a Sabato panzióban, ahol az étterem ugyan nem müködött, de a közeli Atrium konyhája nagyon jó volt, midennapi vendégeik lettünk. Van egy kellemes kerthelyiségük is, de a zárt rész is hangulatos. Spisska Sobota nagyon kellemes városrész, most elég sokan fagyiztak, kávéztak a templommal szemben megnyílt kis teraszon. Sok finom mákos sütit is találtunk, ami nem kis szerepet játszik férjem idecsábításához. A piacon gyümölcsöket vettünk és megszemléltük a közeli Lidl árukinálatát is. A központ és a panziónk között 20 perc a gyaloglás, így nem kellett, hogy a parkolás miatt aggódjunk.  Egyetlen bánatom, hogy a Sobota hotel, ahol finom sztrapacskát lehetett enni, bezárt. Most egy új épületet emelnek a helyén.  Nagyon szépen fejlödik a város, sok új ház épül, klassz bevásárlóhelyek nyíltak, mint a pl. Kaufland, egy nagy bevásárlóközpont a belvárosban, a sportboltok is túlélték a járvány alatti pangást. A kötelezö sztrapacskánkat végül Vežký Slavkovban a Salas étteremben ettük. Nem voltunk elragadtatva sem a kiszolgálással, sem a minöséggel, ezen kívül az ár is elég turistás volt.

Az elmúlt télen úgy látszik Szlovákiában sem hullott sok hó. A kevés csapadék a szurdokokban sokkal alacsonyabb vízállást okozott, mint amit eddig bármikor is tapasztaltunk ittjártunkkor. A Velky Sokol kezdetén vagy 10 percig a kiszáradt mederben mentünk, annak dacára, hogy szinte mindennap délután és néha éjjel is nagy esök voltak. A korábbi évekhez képest elhanyagoltabbnak tünt a szurdok, sok megrongálódott fa létra nehezítette a túrát.

2019-ben, amikor utoljára voltunk itt, nagy volt a tömeg, szinte egymás sarkára tapostunk. Most is megteltek a parkolók, de nem volt tömeg a szurdokokban, nem kellett sorba állni a létráknál. A ferrata megközelítése is egyszerüsödött. Akkor Cingov-ban kellett a felszerelést bérelni, most Klasztoriskoban is volt erre lehetöség. A Podlesokba vezetö biciklizhetö szakaszon elég sokan reszkírozták az esést, mert ugyan jól hangzik, hogy bérelj cingát, megúszod a hosszú gyaloglást, de a lejtök nem kellemesek, s a felaprózódott mészkötörmelék nem ad olyan stabil alapot, amin én szívesen zötykölödnék.