MBman Creative Commons License 2022.07.28 0 0 31868

1.7 TD Isuzunál 92-93 foknál kapcsol az első ventillátor fokozat, ami a hátsó nagy és a vele átellenben lévő kicsi ventillátor sorba kötve való működtetése (az akksi előtt lévő dobozban lévő relék végzik ezt az összekapcsolást). 

Az üzemi hőfok ennél a motornál 82-83 fok, szóval elég ritkán, fokozott terhelés mellett és nagy melegben, vagy városi araszolásnál álló helyzetben jut el erre a hőmérsékletre a motor. 

Van még 2. fokozat itt már mind a 3 ventillátor a saját előtét ellenállásán keresztül megy kb 2/3-ad fordulatszámon, illetve a 3-as fokozat, aminél mind a 3 ventillátor teljes fordulatszámon pörög. 

Érdemes lenne ezeket a fokozatokat ellenőrizni (hőgombáról a csati le, és rövidre zárni az 1-2 lábat, ez az 1. fokozat, 1+2+3 lábat ez a 2. fokozat, összes lábat ez a 3. fokozat).

 

A klíma alapból az első fokozatot kapcsolja. A klíma nyomáskapcsolója pedig a 2-es és a 3-as fokozatot tudja kapcsolni ha növekszik a nyomás a klíma rendszerben (melegszik a klímahűtő).

 

Jó kérdés, hogy a ventillátoraid rosszak vagy ezeknek alapból ennyi az áramfelvétele. Szerintem, ha megforgatod őket és nem szorulnak, akkor nincs velük baj. 

 

Inkább a generátor körül kellene keresni a problémát. A generátor sajnos alulméretezett ennél a motornál. A klíma nélküli verziónál 70A generátor van, a klímásnál 100A. Érdemes lenne ellenőrizni, hogy nem-e a kicsi van benne valami miatt nálad. 

Aztán még lehet gond a töltő vezetékkel vagy a testtel is, hogy átmeneti ellenállást képez és melegszik, felemészti a töltött feszültség egy részét. Teljes terhelésen - amikor azt mondod hogy nincs töltés - mérd meg a generátor töltőpontnál a töltést. Ha ott megvan a 14 volt, de az akksinál nincs, akkor a vezetéken veszik el a kraft. Nyilván ha a generátornéál sincs meg a megfelelő feszültség, akkor generátor hiba lesz. 

Előzmény: pkattila (31867)