Wanblí Iyeska Creative Commons License 2022.07.27 0 0 1428

Ennél sokkal durvább lenne a kutatók szerint.

3 US állam, Wyoming, Montana és Idaho egyszerűen eltűnne a Föld színéről, legalábbis a lökéshullámok minden emberi létesítményt, építményt elpusztítanának.

Észak-Amerika középső és nyugati részén óriási területen az emberek túlnyomó többsége 24 órán belül meghalna a forró hamutól.

A ma ismert USÁ-nak gyakorlatilag vége lenne, de Kanada is óriási károkat szenvedne el.

Vulkanikus tél és hatalmas éhínségek lennének a többi kontinensen is.

Inkább ne akarjuk élőben megtapasztalni. :-)

 

Részletek egy cikkből:

 

"A világ leghíresebb nemzeti parkja alatt 10 kilométerrel egy hatalmas vulkánrendszer fekszik. A szupervulkán kitörése pillanatok alatt milliókat ölne meg, 2 millió tonna kénsavat juttatna a légkörbe, három teljes államot rombolna le, amelyeket 4 méter magas láva- és hamuréteggel fedne be, a levegő pedig azonnal mérgezővé válna. Az előrejelzések alapján a kitörés első 24 órájában a forró hamu akár 1600 kilométerre is eljutna a Yellowstone Nemzeti Parktól, a következő napokban aztán egész Amerikát hamu temetné be, az élőlények java pedig megfulladna a mérgező levegőben.

A hamu 72 óra alatt Európát is elérné, és ha elég magasra jutna, akkor a világ minden pontját érintené, ami világszerte számos fajt sodorna veszélybe. A kitörést az úgynevezett vulkanikus tél követné: a Föld átlaghőmérséklete akár egy egész évtizedre 10-15 Celsius-fokkal csökkenhetne a légkörben felhalmozódott hamu miatt. A folyamat hatására egy kisebb jégkorszak alakulna ki, ami globális élelmiszerhiányhoz vezetne, a hamu pedig gyakorlatilag ellehetetlenítené a légi közlekedést is.


Az óriásvulkán eddig háromszor tört ki: egyszer 2 millió, majd 1,3 millió, végül 640 ezer évvel ezelőtt. Magmakamrájában annyi anyag van, hogy azzal tizennégyszer lehetne feltölteni a Grand Canyont.

A kutatók szerint újbóli kitörése elkerülhetetlen, azt viszont nem tudni, hogy az esemény mikor fog bekövetkezni."

 

Előzmény: vörösvári (1427)