koviati Creative Commons License 2000.02.21 0 0 403
Üdv Kedves Kopancsi

A keleti tanokról, most azért nem foglalkozom, mert az a keleti ember útja. Ezt írja Steiner. A keleti ember asztráltestében és étertestében énjében másképp zajlik néhány folyamat - írja szintén ő - mint a nyugati emberében. Teljesen másképp fog zajlani a fejlődése is. A keleti ember útja más mint a nyugati embertípusé. Más úton fog odajutni, ahogyan a nyugati. Miattuk jött Buddha, Patandzsali stb. Te és HoD jóval többet tudtok nálam erről, a témáról, nem tudok veletek vitatkozni, és nem is akarok. Főleg azért mivel Steiner azt is írta, hogy az európai ember útja a kereszténység, viszont nem az a fajta kereszténység, aminek akkora hagyomány van szélesen elterjedve a világon. Egyszerűen azért érdekel az antropozófia, mert Steiner szerint az az aktív nyugati ember útja. Másrészt Krisztus jóval magasabb szinten áll a szellemi hierarchiában mint Buddha. Buddha csak a keleti ember számára hozott valamit, Krisztus az egész földnek. Krisztus jobban érdekel mint Buddha, ebből olvastam sokat, ebből vagyok felkészült. Ennyi. Nézzétek el nekem, ha most csak a vallás és a látás kapcsolatáról, és a titkosságról írok egy két dolgot.

A változást ami nagyot fordított, a világon a Krisztus hozta. Egy idézet Steinertől:
"A Golgotai misztérium előtt nem lehetett szellemi látással a szellemi világba hatolni" (1)
Ezt hozta Krisztus, a megbizonyosodás lehetőségét. Addig csak hinni lehetett, most már van lehetőség látni.

Mire jó a vallás? Egyfajta szellemi táplálék, amit öntudatlanul is "fölvehet" a lélek. Miközben olvassa, vagy hallja az ember megteszi a hatását a lélekben. Nem kell a titkos jelentését is érteni, elég odafigyelve nyitott lélekkel áhítatosan hallgatni, és elfogadni azt.
"A vallások mindig arra valók, hogy mintegy képekben, imaginációkban utaljanak a nagy világtitkokra(1)"
Az olyan jámborok lelkében is megteszi a hatást, mint amilyenek a pásztorok voltak Jézus születésénél.
"A vallások csak a régi világokban tudták jól vezetni az emberiséget a fejlődés útján. A hit és a tekintély eltűnik a fejlődéssel ahogyan növekszik az ember ítélőereje.
- A vallásban a hit és a bizalom volt a közlések elfogadásának alapja. Az új kor embere maga akarja megvizsgálni amit vele közölnek.(2)
Egyébként is: "Magasabb dolgokról nem vitatkozni kell hanem megismerni őket, mivel csak egyetlen igazság van". Minden beavatott számára minden dolognak kettős jelentése van: meglátja a fizikai világban lejátszódó eseményeknek a szellemi világban lejátszódó eseményeknek a szellemi világbeli gyökerét. A fizikai események a szellem eseményeinek mutatói." (3)

Azt írod ellenszenves neked az elitista elkülönültség titkosság stb.
Ide másoltam neked, és mindenkinek aki olvassa mit írt a titkosságról Steiner az egyik könyve előszavának részletében:

"Minden emberben szunnyadnak olyan képességek, melyek által ismerteteket szerezhet magának a magasabb világokról. A misztikusok, gnosztikusok, a teozófusok, mindig egy olyan lelki világról és szellemvilágról beszéltek, mely számukra ugyanúgy létezik, ahogyan a fizikai kézzel tapintható és a fizikai szemmel látható világ. Hallgatóim bármelyik pillanatban joggal mondhatják maguknak: amiről ez beszél, azt én is megtapasztalhatom, ha kifejlesztek magamban bizonyos erőket, amik ma még csak szunnyadnak bennem. Tehát csakis arról lehet szó, hogy hogyan kell hozzálátni önmagunkban ezen képességek kifejlesztéséhez. Ehhez csak azok adhatnak útmutatást, akikben már vannak ilyen erők. Mióta az emberi nem létezik, mindig is létezett effajta iskolázás, melyen keresztül azok, akiknek magasabb rendű képességeik voltak, útmutatást adtak azoknak, akik ugyanezen képességeket keresték. Ezt az iskolázást titkos iskolázásnak nevezik, a tanítást pedig, amelyben egy ilyen iskolázás alatt részesül az ember, titkos tudományos vagy okkult tanításnak. Persze egy ilyen név természetszerűen félreértéseket okoz. Hallatára könnyen azt hiheti valaki, hogy azok, akik ilyen iskolában tevékenykednek, egy különleges emberi osztályt akarnak kialakítani, mely szándékosan megvonja tudását embertársaitól. Igen egyesek nyilván azt is gondolják, hogy egy ilyen tudás mögött semmi jelentőségteljes nem rejlik. Mert ha igazi tudás lenne - az emberek hajlamosak így gondolkozni -, úgy nem kellene titkot csinálni belőle: akkor nyilvánosan lehetne közölni és a belőle származó előnyöket minden ember számára hozzáférhetővé tenni. Azok, akik titkos tudás természetébe be vannak avatva, a legkevésbé sem csodálkoznak azon, hogy a beavatatlanok így gondolkodnak. Amiben a beavatás titka áll, azt csak az értheti, aki e beavatást a lét magasabb rendű titkaiba egy bizonyos fokig saját, maga megtapasztalta. Felmerülhet itt a kérdés: de hát ilyen körülmények között hogyan jusson el a beavatatlan, egyáltalán valamifajta emberi érdeklődésig az ún. titkos tudományra vonatkozóan? Hogyan és miért keressen valamit, aminek természetét el sem tudja képzelni a maga számára? Már egy ilyen kérdés alapjául is egy teljesen téves elképzelés szolgál a titkos tudás lényegét illetően. Igazából ugyanis a titkos tudással sem áll másképp a dolog, mint az összes többi emberi tudás és ismeret dolgában. Ez a titkos tudás az átlagember számára semmilyen más vonatkozásban nem titok, mint amiért az írás titok annak számára, aki nem tanulta. S ahogy írni mindenki megtanulhat, aki a helyes utat választja hozzá, ugyanúgy bárki lehet titkos tanítvány, sőt titkos tanító, ha a megfelelő utat keresi hozzá. Egyetlen szempont van, ahol itt más a helyzet, mint a külső tudásnál és megismerésnél. Lehet, hogy valaki számára a szegénység és a kultúrfeltételek miatt, melyekbe beleszületett, hiányzik a lehetőség ahhoz, hogy az írás művészetét elsajátítsa, a magasabb világokban létező tudás és megismerés megszerzésének nincs akadálya olyan valaki számára, aki e tudást komolyan keresi."

A törvényből egy vesszőcske sem múlik el soha - írod, és ez igaz is de csak Isten törvényeire. Buddha és Patandzsali nagyon nagy távolságban vannak az isteni léttől. Buddha egy angyal volt előző életében írta Steiner az atlantiszi időkben született meg utoljára. Azzal emelkedett ki a többi angyal közül, hogy rész vállalt az ember szenvedésében, teljesítette is amiért jött. Patadzsaliról tudtommal nem írt Steiner semmit.

(1) Rudolf Steiner.: A Földfejlődés Szellemi valós háttere
(2) Rudolf Steiner.: Rózsakeresztes Szellemtudomány
(3) Rudolf Steiner.: A János Evangélium

Ezeket a könyveket annak idején a Jáspis folyóirat kiadójánál vettem meg. Nem tudom most beszerezhető-e. Ezt a Címet az internetről szedtem le nemrégen, hogy honnan már nem tudom.
Cím: Jáspis Kiadó
1162 Bp Rákosi út 151-b
tel.: 405-4932
vezető Biczó Giovanni
Az idézet Steiner "Hogyan juthat az ember magasabb világokról való megismeréshez" Című könyvéből való.
(Pesti Szalon Könyvkiadó)
(Nekem megvan Word97 formátumban)

Üdv mindenkinek KoviAtitól

Előzmény: Törölt nick (400)