Vezo228 Creative Commons License 2022.07.25 0 0 172

Ez nagymértékben függ attól, hogy mennyire akarsz vele bajlódni, meg attól, hogy tulajdonosként, vagy haszonélvezőként adsz-e bérbe és hogy milyen beruházásokat tervezel.

 

  • Ha tulajdonos vagy, akkor az értékcsökkenés elszámolása miatt szinte biztos, hogy kedvezőbb a tételes elszámolás, többet tudsz levonni. A bekerülési költség 2%-a évente elszámolható kiadásként. Ezen felül meg minden, amit bevállalsz a szabályokra figyelemmel. Figyelni kell, hogy csak a tevékenységgel összefüggő, 200,000 Ft alatti költség lehet tételes kiadás. Ehhez a módozathoz elég jó pénzügyi fegyelem és hajlandóság kell, no meg folytonos tájékozódás és kismértékű bizonytalanság, hogy valóban elszámolhat-e az adott tétel. Egy minimális excel tudás kell hozzá, vagy kockás füzet. Ha nem akarsz ilyen szigorú körülményeket, akkor választhatod a 90%-ot tulajdonosként is, de akkor azon kívül kb. semmi más költséget nem tudsz érvényesíteni a bevétellel szemben.
  • Ha haszonélvező vagy, akkor marad a 90% átalány, mert az ÉCS nem számolható el költségként, mert nem a tiéd az ingatlan.

Szerintem csinálj egy összehasonlító számítást egy évre és kb ki is derül szerintem.

 

 

 

Előzmény: Bubu58 (171)