tigristomi Creative Commons License 2022.07.22 0 0 6722

Anamé, biztos hallottok róla.
Néhány blog róla a netről:
https://kundalinijoga.reblog.hu/az-utolso-felvonas-a-jogaoktatok-szovetsege-segitseget-nyujt
https://kundalinijoga.reblog.hu/sziasztok-katanak-hivnak-es-azaname-program-karosultja-vagyok#google_vignette
https://kundalinijoga.reblog.hu/ezert-betegednek-meg-az-aname-programtol

Van 5 db ingyenes gyakorlat az aname oldalon.
Azokból az első 4-et végig csináltam egyszer. Tapasztaltam én is, amit a fenti blogokban írnak, lufifejet, bizsergő kézfejet.
A kezem vagy 2 órát bizsergett utána. Szerintem a gyakorlatok olyanok, hogy a fejben megmozgatták a véráramlást,
amúgy meg növelték az oxigén koncentrációt a vérben, ezekből is adódik a bizsergő érzés.

 Utána a testemben mindenképpen más, megváltozott érzésem volt, mint a gyakorlatok előtt. Nem mondanám rossznak,
 vagy jónak, inkább érdekesnek, különlegesnek, amit a megváltozott újdonság érzete adott. A fejem úgy ki is ürült,
 ezt még akár jónak mondanám.
 
 Azzal együtt, amiket itt a blogokban (kundalinijoga.reblog.hu/...) olvastam, hogy sok embernél problémát okoz a módszer, a következő a gondolatom.
 Ezek inkább qi gong gyakorlatokhoz hasonlítanak, mint jóga gyakorlatokhoz. Az biztos, a jógához nincs sok köze,
 ezt megállapította a magyar jóga oktatók szövetsége is, ennél többet viszont ők sem tudnak mondani, főleg nem azt, hogy akiknél
 ez a módszer problémát okozott, azok mit csináljanak. Ezt pszihiáter sem tudja megmondani, mert az energia rendszer lesz összekutyulva, és ehhez
 ő sem ért.
 
 A qi gong-ban, vannak egyszerűbb és komplexebb gyakorlatok. Az összetettebb gyakorlatok olyanok, hogy azokat pontosan kell végezni,
 mert ha egy tenyérrel lejjebb van a kezem, vagy közelebb hozzám, akkor már nem segítenek, hanem problémát is okozhatnak. Pl. szívdobogást.
 Ezért pontosan kell őket végezni.
 
 Ezért a legjobb, ha a qi gong mester akinél tanulunk, ért az akupunktúrához is, hogy tudja, hogy mit is csinál a gyakorlatokkal.
 Néhány qi gong gyakorlat olyan, mintha akupunktúrás kezelést kapnánk.
 
 Anamé nem tanult qi gongot, főleg nem akupunktúrát. Amiket kitalált gyakorlatokat, azok már nem az egyszerű gyakorlatok, és ezek okozhatnak érdekes, esetleg kellemes, de mindenképpen vmi megváltozott test érzést. Alapban, ő ezt, azt mondom, dilettánsként teszi, nem tudja, mit csinál a test energiáival.
 Nem tudja hol megy a máj, a szív, a lép, stb. energiája (12 energia vezeték ugye, megfelelő pontokkal, ezek kombinált hatásai a megfelelő időkben,),
 melyik gyakorlat + légzés + lapocka összehúzás hol mit okoz. Főleg azt nem tudja, hogy akinél már eleve van vmi probléma, annál az ő gyakorlatai mit okoznak.
 Tulajdonképpen hozzá nem értőként kisérletezik, olyannal, amit nem ért ő sem, és nem is látja át. A 7-8 chakra pontnál az akupunktúra rendszere sokkal összetettebb, és bizony lehet vele  kárt okozni, ha valaki csak úgy ezt azt próbálgat, ami ezek szerint meg is történt.
 Itt nincs szó a kundalini energiáiról, hiába hangzik ez vonzóan. A test természetes folyamatainak van egy energia kisérő hálózata-folyamata,
 egyszerűen ezzel babrál itt anamé, úgy, hogy nincsenek ilyen irányú tanulmányai.

 Gyógyítani amúgy csak orvosi papírral lehet, jóga terápiát csak orvos alkalmazhat, de ez nem jóga amit Anamé csinál, ahol egyszerűbb és biztonságosabb gyakorlatok vannak az energia gyakorlatok szintjén. A jóga haladó gyakorlatai egészséges, testileg és mentálisan erős embereknek valók, de ez mégegyszer, nem jóga.

Ingyenes gyakorlatok Anamé oldaláról:
https://www.anameprogram.com/free-home-exercises