A nyilatkozatai alapján talán arra számítottam inkább, hogy még egy nemzetit+hazai világbajnokságot bevállal, amennyiben az egészsége engedi. Nem így lett.
Megkönnyebbültnek tűnt a sajtótájékoztatón, ez a lényeg. Nagyon fog hiányozni. Páratlan karrierje volt, 12 év alatt 2 olimpiai bajnoki cím, 7 VB-érem, 19 világrekord, Super Slam (junior GPF/VB, szenior GPF, 4CC, olimpia, VB arany). A legteljesebb korcsolyázó volt, kiváló technikával (ugrások, forgások), korcsolyázótudással, előadói és interpretációs készséggel, karizmával, olyan ami másnak nincs a mezőnyben. A műkorcsolya sportnak ez egy nagyon szomorú nap.
Anyagilag nagy problémák vannak az ISU-ban, és ez a bejelentés nem segít a helyzeten. A közvetítések már akkor jelentősen csökkentek a japán televíziókban, amikor sérülés miatt nem vett részt versenyen. Pedig az ISU a média/közvetítési bevételeinek nagy részét Ázsiából kapja, Észak-Amerika jelentéktelen tényező, Európa az orosz nélkül szintén gyenge.
Én 25 éve követem a korcsolyát, de ezután én sem szeretném követni többet a versenyeket. Annyi szép más hobbim van, amire több idő lehet ezután fordítani.