Annaem Creative Commons License 2022.07.15 -1 2 16653

 

Khafadjé ovális temploma  (Early Dynastic Period (c. 2900–2334 BC) 

(ma: Irak)

 

Ebből az időszakból kevés templom ismert, mivel ezeket más építkezések fedték le, avagy egyéb az emberi természetből adódó megszokott módokon rombolták le, illetve hordták szét. 

A sumér stílusú szakrális építészet maradványai közül a legismertebb Khafadjé (ókori Tutub) városának ovális temploma.

 

Kezdésként az Ovális Templom építői nyolc méter mély gödröt ásnak. Ezután az épület alapozása és a falak megemelése előtt a gödröt visszatöltötték homokkal... Nem tudjuk megmagyarázni ezt a hatalmas előkészítő munkát, amely alapozási rítusokra utalhat... ((*

" Khafadjé ovális templomának kettős szentélye van, és ötvözi a hagyományt és az újdonságot… A nagy belső udvaron, raktárokkal és műhelyekkel körülvéve istentiszteleti szertartásokat szerveznek. Egy kis szentély emelkedik a teraszon. A hatalmas udvar egy enyhén megemelt, ovális zárt részbe van beépítve… Aztán egy második, alacsonyabb zárt egy második építménynek ad helyet, amelynek terve egy központi udvarral rendelkező házra emlékeztet, kétségtelenül egy második szentély. 

Az építészek jelentőséget tulajdonítanak a szentély keresztes alaprajzú középső hajójának, amely magasabb, mint a melléktermek (az oldalakon). Az Anu istennek szentelt szertartások ezután a tetőn zajlanak…"

 

Második zöld kép: Mari, (Tell Hariri, ma: Szíria) az első építkezések a Kr.e. 3. évezred végére, Kr.e. 2850-2700 körülre nyúlnak vissza. Három egymásra épült palotát és több, ie 2340 körül emelt templomot fedeztek fel, pl.: Ishtar, Ishtarat, Ninni-Zaza.

 "Egy impozáns első palota, amely pre-sargonikusnak minősül, műhelyeket és raktárakat foglal magában. Kétségtelenül a királyság kereskedelmi és gazdasági központja szerepét tölti be. Mari számos építménye között található egy elszigetelt építészeti együttes is, amely egy udvar körül bontakozik ki, és egy szentélyt idéz..."

( A várost kb. Kr.e. 2550 körül ismeretlen okokból elhagyták!)

 

Végül  Tell Uqair 

A festett templom egy szép nagy komplexum (horizont) melyet előszeretettel hasonlítanak az uruki  "Fehér Templomhoz".

Számos freskó épségben került elő, és a bagdadi múzeumba került. (Vesztére.)

A templomról úgy vélik, hogy az "Uruk vagy a korai Jemdet Nasr időszakból származik. "  

Kettős teraszos templom Uruk, ie 3300 körül; 

 

          

            

Úgy gondoltam az alábbi képeket is ideillesztem ködös alternaív dilemmáim vetületeként: 

 

          

 

 ((*  Azért ha nagyon akarunk kereshetünk magyarázatot erre: 

 

 " Templom, nemesfémből és lápis lazuriból épített, aminek az alapzata a mélységben végződik, a templom, ami Apszuban a herceg által szeretett."   "Apszu a tiszta hely, ahol a sorsokat elrendelik." 

 

Tehát van Apszu, Ubsukinna és még számos szent domb, ami kiemelkedett, vagy kijött a földből mint egy hegy. 

 

Úgy hiszem itt van minden tervrajzok eredete és titka elásva! 

Előzmény: szenyor Lopez (16651)