Völgyvidéki Creative Commons License 2022.07.15 0 0 1411

Mostmár szinte biztos, hogy 2022 az Alföld történelmébe a nagy aszályként fog bevonulni:

 

"Pártai Lucia meteorológus kitért arra, hogy az aszály rettenetesen nagy az Alföldön, és ez egyelőre nem is fog mérséklődni. Mint mondta, a hőmérséklet valamelyest frissebb, de újból visszatér a kemény kánikula. Elmondása szerint 4-5 nap a nagyon megbízható előrejelezhetőség, és maximum 14 a tendenciózus előrejelezhetőség határa, ami a megbízhatót jelenti, de ebben a távlatban egyelőre nem látszik, hogy számottevő csapadékot hozna az időjárás.

 

 

Sajnálatos módon az Alföldön, ha ezen időszak után jönne bármilyen komolyabb csapadék, az a kukoricán és a napraforgón nem képes segíteni

– mondta Pártai Lucia. Hozzátette: ez rettenetesen kemény év. A Dunántúlon és Észak-Magyarországon szerencséje van a termelőknek, de az Alföldön tragikus szintet ölt az aszály. Elmondása szerint gyakran jár a vidéken, és a termelők teljesen kétségbe vannak esve, ugyan a búza és az árpa fele termést hozott, de a kukorica- és a napraforgótermést nem tudják megmenteni. Pártai Lucia szerint csak ott lehet mérsékeltebb a kár, ahol használnak valamilyen öntözőrendszert, de ahol nem tudtak öntözni, ott nem sok termésre lehet számítani."

 

Előzmény: Völgyvidéki (1404)