Dubois Creative Commons License 2000.02.18 0 0 7
Kedves Kis Ádám!

"Így azért tán mégsem olyan durva hiba a honlap, bár feledhető, főleg azért, mert helytelenül a weblap helyett használják."

Azért használják a honlapot a webpage, sőt a website jelentésben is (pl. "feltörték a CNN honlapját", ami hülyeség) , mert a honlap magyarul semmitmondó. Egy ember, aki még nem hallotta, nem tudja, hogy mit jelenthet, hanem valamit gondol.
Mivel főleg a világháló (web) környékén emlegetik, ezért gondolja, hogy esetleg weblapot jelent.

"Ha nem haragszol, az internetet (miért is nagy i?) elég mechanikus tükörfordítással lehet közhálónak elnevezni. Bizonyos körben elterjedt a világháló (ez benne van a Magyar Helyesírás Szabályaiban is), de tul.képpen miért nem jó az internet?"

Az internet lehetne a közháló, a web pedig a világháló, mint ahogy eredeti neve, WWW (World Wide Web) is az. Amúgy sem tiszta sok embernek, hogy az Internet nem azonos a WWW-vel. Legtöbbjüknek az "internetezés" webböngészést jelent. (Látod milyen könnyen perdül ki a szánkon a "böngésző" szó, érdemes volt az otromba hangzású brószer helyett magyarítani.)

Az internet eredetileg tulajdonnév, azelőtt ARPAnet-nek hívták, ezért írhatnánk nagy I-vel is. Az ott használt technikát nevezik internet-technikának. Csak egy internethálózat közismert, annak ellenére, hogy több internet-technikát használó zártkörű hálózat is létezik. Az emberekben nem különül el az internet köznév-tulajdonnév volta. Olyan lett, mint pl. a xerox vagy a cellux.

Előzmény: Kis Ádám (1)