lacas65 Creative Commons License 2022.07.13 0 2 3963

Én először kicsit körbejártam a témát. Kifejezetten arra támaszkodtam, ami nem szubjektív, hanem mérésekkel igazolt. Az elkészült anyagot én is teszteltem, úgy lett palántázva, hogy volt olyan ami kapott belőle és ami nem. A különbség brutálisan látványos volt a komposzt keverékes javára. A virágföldet is messze verte.

Nem használok keretet, egyszerűen halomba rakom az egészet.

Brutális mennyiségű dió és egyéb levelet rakok bele. Több vizsgálatot is átolvastam, és 5-6 hónap után már nyomát sem találták a növekedés gátló hormonnak. Igazából 1,5-2 hónap után már elenyésző a mennyisége.

A leveleket elektromos fűkaszával gyakorlatilag teljesen szétcsapom, marha gyorsan pár milliméteresre szét lehet őket dolgozni.

Beleteszem simán a gyomokat is, akár felmagozva, mert ha jól ketyeg a domb, akkor úgy is sterilizálja a hőmérséklet és a baktériumok.

Időnkén oldalról belefúrom a kezem a közepe felé, és így érezni lehet, hogy melegszik e, és hogy megvan e a nedvesség tartalma.

Magát a folyamatot úgy lehet az elején gyorsítani, ha pár naponta teljesen megkeveri az ember. A tetejét és az oldalát alulra, az addigi közepét a a tetejére. Plusz ponyvával letakarni, hogy meglegyen a hőmérséklet és a nedvesség se dobbantson le.

A locsolására nem találtam okosságot, kell neki a nedvesség, de igazából ami gond lehet, ha túl van locsolva. Akkor bizony rohad, és a cucc is leszivárog a földbe. Inkább legyen kicsit szárazabb, ha pedig túl kevés a nedvesség, úgy is leáll a melegedés, tehát amikor belenyúlsz, érzed hogy hűvös és száraz. Nedvesítés után már másnap újraindul.

Utána néztem annak is, hogy mi az a pernyeszerű fehér cucc benne, ami gombásodásnak tűnik. Hát nem az, egy nagyon hasznos baktérium, ami a magas hőfokon és a nem túl nedves anyagban jelenik meg.

Kora tavasszal átrostálom az egészet, a kész anyag megy egy kupacba, és abba buliznak a földigiliszták és persze azt használjuk fel. A maradék, ami nem kevés, pedig a frissel folyamatosan keverve gyakorlatilag pár nap alatt berobbantja a friss cuccot, mire jön a falevél már egy nagy mennyiségű szépen dolgozó cucc várja.

A faágakkal sem csinálok nagy ügyet, de még a dióval sem. 2 év alatt azok is teljesen lebomlanak, a rostáláskor úgy is fennmaradnak a hálón. Elméletileg szellősebb is lesz tőlük a cucc. Persze max 20 centis darabok kerülnek csak bele.

Hát ennyi a tapasztalatom. :)