ace Creative Commons License 2000.02.18 0 0 223
Ami most készülök írni, az nem más, mint egy élménybeszámoló kis kapcsolódással az itt elhangzottakhoz. Nem példálózni szeretnék csak kedvet csinálni mindenkinek egy hihetetlen nagy megmozduláshoz.

A helyszín Spanyolország, Pamplóna városa. Tavaly nyáron voltam eloször, de a következo tíz évre beírtam elore magamnak a dátumot. Képzeljetek el egy Veszprémnél azért nagyobb várost kb. 150 000 lakossal, amit ebben a 10 napban az ottaniak állítása szerint 1 000 000 ember lerohan, - kéretik szó szerint érteni a lerohan szót -. Az elso nap délutánján még semmit nem sejtettünk, kicsit kételkedtünk is a minket rábeszélok szavahihetoségében. . . Szállás, lepakolás úgy sincs itt még semmi, majd este visszamegyünk. Visszamentünk, de sajnos késon. Nem láthattuk azt a pillanatot, amikor egy konszolidált kisváros KIFÓRDÚL önmagából. Amikor egy várost bezárnak tíz napra, az autószerelo muhelytol kezdve a bankokon át a hivatalokig, kiakasztják a táblát; elnézést a VÁROS BULIZIK. De hogyan; Tíz színpad felállítva különbözo tereken. Jazz színpad, Punk színpad, olyan hely, ahol a helyi "Zárai & Vámosi" játszik, stb… Minden templomban kiállítás vagy hangverseny, minden parkban csövesek, (foleg Angolok), minden sarkon mutatványosok, (mi is ebbol éltünk), és ami a leghihetetlenebb volt MINDEN BOLTBÓL, GARÁZSBÓL, LÁTSZERÉSZÜZLETBOL, ÚJSÁGOSBÓDÉBÓL, KAPUALJBÓL VENDÉGLÁTÓEGYSÉGET ( KOCSMÁT ) CSINÁLTAK!!!!! A szemét elso estére boka fölöttiig ért, de másnap reggelre nyoma se volt. Láttunk hajnali 4-kor Punkokat táncolni 55-60 éves nénikkel, de egész ido alatt egy padról szemlélodo helyi idoseket is, akik csak elnézoen mosolyogtak.

Nem volt csoda. A megoldást, mi is csak a vége felé tudtuk meg, de addig nem akartunk hinni a szemünknek.

Ez volt az 50. A mostani idosek ötven évvel ezelott, 20-22 évesen indították el az egészet. Na ná, hogy nem morognak, hisz valószínuleg rengeteg élmény köti oket a fesztiválhoz, no meg a városukhoz is.

Bocs ha nagyon elkalandoztam, de mindenki aki teheti menjen el egyszer oda. Ja, és itt futtatják a bikákat reggel 6-kor végig az utcákon, akik mindig megtaposnak egykét, hülye amerikait. Nekünk is mondták, hogy ha nem futjuk 10 alatt a 100 métert oda ne merjünk menni. Nem is mentünk.

ace