Saját tapasztalataim alapján arra jutottam, hogy ezen kiegyenlítő tartályon belül lévő "hullámtörő" a hiba okozója. Az idő, a viszonylag nagy hőingások és talán a különféle hűtőfolyadékok hatására ez a műanyag szépen elkezd/elkezdett repedezni, széttöredezni. A kis darabok pedig gyönyörűen el tudják tömíteni a hengerfejtömítés apróbb lukait. Világos, hogy áramlási/hűtési probléma a következmény! Ebből következően pedig ilyen-olyan tünetek jelzik, hogy valami nincs rendben.
Információim szerint a 2.5 td motorok nagyjából 250 ekm megtétele után kezdtek problémásak lenni. Sokan itt azzal jöttek, hogy vacak a hengerfej és ebből következően sz@r az egész motor. Nu de addig jól mentek ám!
Én kb. 20 éve vettem az enyémet. 1996-os - szóval akkor volt 6 éves -, 188 ekm-rel. Kb. 250 ezer kilométernél egy rutinellenőrzés során vettem észre, hogy olaj van a kiegyenlítőtartályban. Voltak különféle kísérletek, de végül mégis le kellett venni a hengerfejet. Viszont akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mit is keressek. Másnak sem. Nem is találtunk igazi okot az okozatra...
Szóval amatőr létemre összeraktam - síkoltatott hengerfejjel - a motort, kitakarítottam a kiegyenlítőtartály belsejét - persze nem biztos, hogy azonnal - és most úgy bő 350 e km-rel is megy mint a golyó, nem kell bele vizet öntögetni. A fogyasztása is 7 körül van, nem vad, de nem is hímestojás üzemmódban.
Egyébként igen! A szintérzékelő anyaga is megsínyli...