moTmeN Creative Commons License 2022.07.01 0 0 3266

Az uveglapnak nem csak vedelmi funkcioja van, az optikai kepletet is befolyasolja - ahogy minden levegotol kulonbozo toresmutatoju anyag az objektiv mogott. Ha eltavolitod a szurot, akkor az objektiv a szuro vastagsaganak ~harmadaval tavolabb kerul a szenzortol optikailag. Ez nem tul szeleslatoszogu objektiveknel (vagy amik tudnak a vegtelennel tavolabbra fokuszalni) nem jelent kulonosenn problemat, de szeles latoszogu objektiveknel elveszitheted a vegtelent.
En hasonlo modon jartam, amikor az Canon R5–hoz vett EF-RF Drop-In-Filter atalakitoba a Canon 2mm vastag szuroje helyett egy 1mm vastag szurot tettem. A Samyang 14mm-es objektivem nem tudott vegtelent. Minel rovidebb egy objektiv fokusztavolsaga (mm-ben, nem latoszogben!) annal kisebb a toleranciaja e teren (Ajanlott olvasmany: Depth of Focus).

Szoval erdemes olyan atalakitast vegezni, ami kicsereli az IR szurot, lehetoleg hasonlo toresmutatoval rendelkezo es vastagsagu uveggel.

Ugy latom, hogy a Kolarivision ceg arul uveglapot, es DIY kitet: https://kolarivision.com/product/dslr-and-mirrorless-diy-infrared-filters/ ha magad szeretned elvegezni a modositast. Amugy megcsinaljak ok is, ha elkuldod a kamerad ( https://kolarivision.com/product/sony-dslr-slt-mirrorless-full-spectrum-conversion-service/ ) .

Előzmény: kadesHU (3265)