Kedves Laci, örülök, ha tudok olyat írni, ami valakit érdekel. A kor nem érdem, 1960-ban születtem, és mérnök szüleim mellett természetes módon vettem magamba a jó és különleges írószerek szeretetét. Sajnos már egy ideje nem sokat írok kézzel, oldalak ezreit billentyűzeten termelem. Feleségem viszont intenzív kézíró, neki még szebb gyűjteménye is van, mint nekem.
Ami ma a Lamy Safari (elérhető árú, jó minőségű töltőtoll), az volt egykor a Parker Vector. Egyetem alatt többet is elszaggattam, mindegyiknek tintás kéz lett a vége, és előbb-utóbb megelégeltem. A Safarival nincs sok tapasztalatom, de van itthon egy-két igazán jó töltőtoll. Ha ezekkel találkoztam volna anno, nem szerettem volna ki a töltőtollból évtizedekre.
Amerre jártam, onnan próbáltam olyan tollat hozni, ami a helyre jellemző. Egyszer Atlantába vitt a munkám, ahol egy irodaszer-boltban bóklászva hihetetlen Cross akciók voltak. Korábban kifejezetten ellenszenves volt számomra a Cross, de vettem párat, kipróbáltam, és úgy döntöttem, barátaimnak, a családnak is Crosst hozok ajándékba. Nagyon megbízhatóak voltak, ötletes megoldásokkal. A Century II töltőtollamat viszont már itthon vettem, az Office Depot-ban. Amikor kijött a Cross ATX sorozata (nem tetszik), 8000 Ft-ra leértékelték a Century II töltőtollat, ráadásul aranyozott heggyel. Lecsaptam rá, és az lett legeslegjobb töltőtollam, soha nem lettem tintás tőle, még utazásnál sem. Most már húsz éves, kopott, de még mindig megbízhatóan ír. Feleségem legjobb töltőtolla egy Caran d'Ache Madison, az egy álom. Jó régen kapott tőlem és fiamtól egy piros lakk - arany szerelvények kialakítású Parker Rialto készletet, az is szuper volt. Használja ő is a Safarit, és kis kedvence egy átlátszó Kaweco Sport töltőtoll, F-es heggyel. Legrosszabb töltőtollam egy Parker Sonnet volt, a jók között szerepelt a Rotring 600, és van egy Faber Castell Ambition-öm is, ami viszont akkor jött, mikor már nem írtam intenzíven kézzel. Vannak még érdekességek, például egy Harley Davidson, aminek a kupakja dugattyút formáz, masszív darab.