Eolomea14 Creative Commons License 2022.06.23 -3 1 6082

Jomagam itt vagyok a hatterben - egyreszt kronikus idohiannyal kuszkodok, masreszt nem tudtam bejelentkezni... de most sikerult :)

 

Ujra elkezdtuk  nezni az Orion-t, es ujfent megallapitottuk, hogy nem kezdte ki az ido vasfoga. Sot, minel inkabb haladunk elore az idoben (igy minel tobb osszehasonlitas lep a kepbe), annal inkabb kitunnek a kedvenc SF TV sorozat ertekei - mint pl.a kivalo szineszi jatek, amit annyi finomsag tarkit (jo kis kepzavarral elve), hogy meg a sokadik megezesnel is eszreveszunk olyan paranyi rezduleseket, ami addig elkerulte a figyelmunket.   

 

A legutobbi "merceul" a masodik kedvenc, Az Orville lepett elo - ami a most futo 3. evadban oriasi csalodast okozott eddig. A keszitok tulsagosan a trukkokre es latvanyra koncentraltak, ami ket problemat okozott: egyreszt a feltupirozott, oncelu trukkok egy kusza kavalkadda valtak, amik kozott - es a masodik problema - a szereplok csak revetegen kovalyognak. Ami nem is csoda, mert hogyan is tudna valaki teljes beleelessel eljatszani valamit egy tok ures teremben, aminek egyetlen "diszitese" egy kek lepedo a hatterben.

 

Na persze a jonep zabalja az uj Orvlille-t a "dogos" latvanya - no meg a [leragottcsont] horroros temaja - miatt... ami nem meglepo, mert a fogyasztok tobbsege mara mar amugy is csak az incsinklandozo, konnyen emesztheto - amugy nulla tapertekkel rendelkezo - gyorsmoskelolos etelhez szokott hozza.

 

De ha mar az Orville latvanyvilagarol van szo - es ide csaphatnek tobb mostani SF TV sorozatot is -, az is fenyevekkel elmarad az Orion mogott. Mint pl. a Kaszino lakberendezese vagy az urhajok belseje (vasalostul ;). Az Orville-ben peldaul atszabtak az urhajo belsejet - ami most ugy nez ki, mint egy szerelocsarnok, fantaziatlan es szintelen badog falboritassal - meg az etkezoben is (ami a Kaszino - funkcio szerinti - megfeleloje). Nem gondoljak a keszitok, hogy ha sok szaz ember tobb evig be van zarva egy vilagur feketesegeben szaguldo kaszniban, akkor annak a belso terenek otthonosnak, baratsagosnak, szinesnek, formailag valtozatosnak kell lennie - kulonben meghulyulnek a delikvensek?! A legutolso dolog egy ilyen - kvazi generacios - urhajoban az, hogy unalmas szurke/drapp - a benzineeskanna oldalara emlekezteto - egyen badoglapok boritsak a falat a folyosotol az etteremig, ameddig a szem ellat. Szoval az uj Orville-t visszalepesnek talrtom az Orion-hoz - vagy a a vele egyivasu eredeti Star Trek-hez - kepest e-tekintetben is.

 

Ezzzel szemben meg most is meglepodok a Kaszino ill. McLane lakosztalyanak a valtozatos kialakitasan, egyedei, ives formaian, meg a mai napig is modernek minosulo butorain. Az Orion stabja tobbet elert nehany iv celofannal - meg nehany otletes, lelkes emberkevel -, mint sok mostani SF film a kompjuteres effektusaival (es a sok szaz kompjuteres bedolgozoival).

 

Hozzateszem: egyaltalan mem vagyok a technikai haladas ellen - jomagam is allandoan hasznalom a szamitogepet mindeffele celra. Pont ellenkezoleg: nem latom, hogy a kompjuterrel pl. jobb (az en szotaramban: szebb) bolygo-helyszineket jelenitenenek meg, mint amit fel evszazaddal ezelott krealtak a kamera ele helyezett uveglapra felvitt fenstemenyekkel ["matte paintings"]. Az eredetiseget es kepzeloerot hianyolom a mostani filmekben - ami boseggel fodul elo az Orion-ban. Manapsag nem a minosegre mennek, hanem a mennyisegre - de attol nem lesz jobb egy fiilm [sot...!], hogy nem egy urhajo csatazik nyolc masikkal, hanem otszaz foldi urjarmu viaskodik egyszerre hatezer, lezerrel [mi massal?] osszevissza kaszalo idegennel...

Előzmény: roszner (6068)