Völgyvidéki Creative Commons License 2022.06.21 0 0 2574

Állítólag az ÚR ószövetségi alakja is alapvetően két különböző isten képéből lett összegyúrva, tudatosan vagy félig tudatosan a szentírók által.

 

Az északi törzsek főistene volt Elóhim, amely etimológiailag és teológiailag is a kánaánita néptörzsek főistenével, a kánaáni hegyek tetején trónoló nagyszakállú, jóságos Éllel rokon.

Csak azt nem értik a mai napig a kutatók, hogy miért van nyelvtanilag többes számban.

 

A másik, a sokkal zordabb természeti környezetben élő déli törzsek - Yehuda és Simeón - főistene, YHWH (kiejtése eredetileg talán Yahweh, de szinte biztosan nem Yehova), a Hóreb-hegy és/vagy a Negev-sivatag szigorú, kegyetlen viharistene, akitől a bosszúállás és a kegyetlenség sem volt idegen.

 

Véglegesen ezt a két istenséget az ószövetségi judaizmus URáva, Adonájjá csak a Jósijá-féle vallási reformok, majd a babilóni fogság időszaka alatt olvasztották össze a zsidó vallástudósok és írástudók.

 

Mindez persze csak az ún. agnosztikus vagy nem vallásos kutatók körében, a tradicionális teológiai felfogáshoz ragaszkodó katolikus, ortodox és protestáns teológusok ezt nyilván nem így magyarázzák.

 

 

Előzmény: Völgyvidéki (2573)