armedka Creative Commons License 2022.06.17 0 0 60

Miért recseg a gitár hangfalam?

 

Van egy 200w-os gitárerősítő fejem. Ehhez nemrégiben készült el a láda. 1db 15'-ös hangsugárzó van benne a típusát nem ismerem .

Akitől vettem ő sem tudott annyi mindent mert ugye nem volt rajta matrica csak azt hogy 8ohm-os és talán 200-300wat és hogy színpadi monitorládában volt.

Vagyis biztos hogy nem 200 alatti. Keresgéltem interneten de kinézetben szinte teljesen megegyezik ezzel: ( https://mkaudio.hu/termekek/thunder-audio-pa15-xp1-hangszoro.. és ilyen nagyobb kerek középső porvédője van de a hátulján nincsen matrica.

A problémám az hogy amikor rádugom az erősítőm egyik kimenetére a négyből , a négy két párra van osztva és egy 100w/4ohm egy pár . Bedugom mondjuk a right-ba a jacket azt meg a ládába . Normális jack hangfalkábelt használok . A saru jól van rákötve a szóróra (fordítva is próbáltam). Az erősítőnek sincs baja még fejhallgatóval is kipróbáltam . A szórónak van alapzaja de szerintem az természetes mennyiségű . A gitár sem rossz nem kontaktos vagy a hangszedők is jók . Maga a hangszerkábel sem kontaktos .

Amikor elkezdem felemelni a hangerőt tiszta csatornán a legmélyebb húrokat pengetem elkezd az egész hangszóró búgni és recsegni majd így van hogy elhalkul az egész . Tehát kicsit nagyobb hangerőn nem lehet konkrétan tisztán játszani . Ha bekapcsolok valamilyen effektet a fejen vagy pedált kötök elé akkor még rosszab ki sem lehet venni a hang szövetét csak recseg és torzít . Torzított csatornában (max gain) ezt az egész dolgot nyilván nem lehet érzékelni (Én van ,hogy használom így). De a tiszta vagy a kicsit crunch-osabb hangzásoknál van gond. A vékonyabb hangokon tehát az alsó 3 húrnál nincsen ez jelenség . Valószínű csak nagyon magas hangerőn de azt inkább nem próbálgatom .

Már tervezem lecserélni tényleges gitárhangszóróra de ki akarom deríteni mi itt a baj.

 

Felvettem miylem: https://youtube.com/shorts/NyZK20y5GX0

Mitől lehet ez a jelenség ? Rossz a hangszóró ? Vagy nem erre való ?