barka Creative Commons License 2000.02.12 0 0 104
dEta!

Azért ez egy kissé gyengécskére sikeredett. Úgy látszik, ezt te is érezhetted, mert a vers címét valahogy elfelejtetted közölni. Mindenesetre, kissé méltatlannak találom Petri versével ezt az Ady verset úgymond' párhuzamba állítani, mert szerintem semmi összefüggés nincs köztük.

Ady ebben a versében, amely "A Nincsen himnusza" címet viseli, mindenféle aljasság és hátsó gondolat nélkül, egy borzongtatóan sötét, a tagadás és hazugság "erkölcsiségére" épülő "ellen-világ" képét írja le, nagyon érzékletesen, ahol mindennek az ellenkezője az igaz.
Ahol: "A Nyár fagyos jégverem,
A Tél hevítő hőség,..."

Egy kifordult, embertelen világ sötét vízióját mutatja fel, s így a vers gondolkozásra ösztökél. Mintha azt mondaná: ember vigyázz! Ha elveted józan ítélőlépességed és erkölcsi rended, könnyen az "ellen-világban" találhatod magad, ahol:
"Az Isten nem jóságos,
Az Ördög nem kegyetlen.
(...)
Az Ördög a rokonunk
S ellenségünk az Isten:"
Különösen döbbenetesen hatnak ezek a sorok a mai világunkban, ahol épülni látszik az "ellen-világ". Csak reménykedhetünk, hogy Ady látomása nem fog valóra válni.

A Petri-féle versnek a semmitmondó aljasságán és ocsmányságán kívül semmiféle üzenete nincs, ha csak nem a feltünési viszketegség öncélú magamutogatása.

Kedves Rezső!

A sporthasonlat azért sántít, mert csak a jó jéghoki, és csak a jó gimnasztika lehet élvezetes, szemet, lelket gyönyörködtető. A csapnivalót, ott is rossznak minősítik.
Mivel Petri egy ilyen csapnivalóan rossz és ízléstelen "verset" írt, nem nevezhető jónak. Az igazi nagyságok sem istenek, de talán az is megkülönbözteti az álnagyságoktól, hogy egy bizonyos szint alá nem süllyednek.

Geo!

Minden jó ízlésű embernek felkavarodik a gyomra ilyen vers hallatán.