nscatto1 Creative Commons License 2022.06.10 0 0 85890

Lenne útmutató, ha lenne személyi edződ, aki ismeri a teljesítményedet, a terhelhetőségedet, a célokat, legalább fél éve veled dolgozik, stb. Általánosságban elmondható, hogy (előre tudható) komolyabb terhelés előtt érdemes pihenőt tartani az edzésben azért, hogy a szervezet regenerálódni tudjon. Ami eddig bevált, az jó eséllyel működni fog ezután is. 

 

Szuperkompenzáció: nálam működött, a lényege, hogy a test optimalizálja a működését és a teljesítményét a rendszeresen ismétlődő terheléshez igazodva. Ha pl. július 30-án van a 200 km-es verseny, akkor én 23-án mentem "maximális" tempóban 200 km-et, majd a következő napokban laza, "kényelmes" tempóban 80-100-150-es távokat, és a verseny napjára regenerálódott a szervezetem, és újra kész volt az extra terhelésre. Érdemes résztávozni is, amikor a lehető legnagyobb tempóban mész 4-500 méteren keresztül, 1 perc pihenő, majd ezt ismétled 5-10x.

 

Étkezés: ne egyél semmi olyat, amit eddig nem ettél verseny/edzés/hétköznapok előtt/alatt. Ha eddig kolbásszal készültél, akkor ne állj át a zabpehelyre, mert az bevált valakiknek, és azoknak jó volt. Nem szabad sokkolni a szervezetet kiemelt terhelés előtt és alatt, mert megbosszulja magát hasmenés, fáradtság képében.

 

Táplálékkiegészítők: ami valóban működik, az a vitaminok, a kreatin, és folyamatos, nagy terhelés alatt az aminosavak pótlása. Érdemes venni multivitamint (testépítőknek valót, mert azokban rendes adag van, és napi 2 szemet megenni belőle a verseny előtt-után 3 napig. Amúgy is érdemes napi egyet szedni, mert a zöldségekben-gyümölcsökben mára a töredékére csökkent a vitaminok mennyisége. C-vitaminból a napi 3-5 gramm amúgy is segíti a regenerációt és az általános jó erőnlétet és jó közérzetet. Omega3 kapszula szintén javallott.

 

Nutriversum, Biotech, Universeal, Scitec, Gym Beam, stb. azok a cégek, akik jó minőségű kiegészítőket gyártanak, érdemes venni a termékeiket.

 

Ez az egész nem ér semmit, ha nem pihensz rendesen. Alvás, fekvés, olvasás, kikapcsolódás, séta, stb. amíg a szervezet kipiheni és újraépíti magát. Fontos, hogy nem tévézés és/vagy telefonbasztatás, fórumozás:) mert akkor a szemmozgás miatt az agy nem pihen, és akkor a test sem tud.

Előzmény: SzeZo (85887)