The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2022.06.08 0 2 8750

Ha már pirosodik és benne van a cseresznyelégy, akkor a felszívódó szerrel az ÉVI miatt nem mehetsz neki. Ilyenkor nyáron az érés 7-10 napon belül megtörténik, de ha kivárod a 14 napot bármi áron, akkor bepróbálhatod.

Hogy mennyi értelme van? Nehéz megmondani.

A cseresznyelégy kukac fejlődési időtartama 14-15 nap. Ez alatt szinte folyamatosan eszik, rágja magát egyre beljebb a magházhoz.

A nőstény légy egy petét elhelyez a cseresznyeszem szárhoz közeli részén. Az pár nap alatt kikelve azonnal berágja magát.

Sokszor leírtuk, az itthon "őshonos" cseresznyelégy egy hormonjelet is ott hagy a petével megfertőzött szemen, amiből a fajtársai tudják, hogy "foglalt", keressenek másik még szabad szemet! Ezért igen ritka az, amikor egynél több kukac van egy szemben.

A cseresznyelégy ösztönösen tudja, mikor ideális a pete elhelyezése, hogy legyen ideje a kukacnak teljesen kifejlődni, kirágnia magát és a földre leesve bebábozódni.

Ez az a pillanat, amikor a cseresznyeszem éppen elkezd színesedni, a zöldből átmegy sárgába. Ilyenkor van még szinte biztosan van 14-15 nap teljes érésig.

Ha felszívódó szerrel akarsz védekezni, ezért a legalkalmasabb pillanat szintén ez. Egyrészt amikor a kikelt lárva táplálkozni kezd, akkor a még teljes hatékonyságú hatóanyagot megkapja gyomorméreg formájában, gyakorlatilag azonnal elpusztul, a hormonjel miatt meg nem lesz újabb lakó. Másrészt még az ÉVI is le tud telni.

 

Karate-hoz lehet gombaölőt keverni. Gondolom nem rezet vagy más durva szert használt, hanem az általam is javasolt rövid ÉVI-s szert például.

Karate, Mospilan is keverhető Folicur Solo-val, vagy Topas-sal. Ugyanakkor a csonthéjasokban a felszívódó gombaölőknek is hosszabb az ÉVI-je! A Topas-nak 7 nap, a Folicur Solo-nak 14 nap!

 

A másik, hogy a Folicur és Mospilan keveréke megváltoztatja ezek külön-külön nem jelölésköteles méhveszélyességi besorolását!

E két szer keveréke a méhekre veszélyes méreg lesz! Ezt akkor is érdemes figyelembe venni, ha csak virágzó gyomok vannak a fa alatt, vagy körül!

Előzmény: Törölt nick (8749)