Igen, pont az Akatyeva - Petrosyan párhuzamot akartam én is hozni, mint példát, főleg azért, mert Petrosyanra ránézve még azt is alig lehet megmondani, hogy már elmúlt a napokban 15, alkatilag kb egy advanced novice versenyzőnek gondolnám, így némiképp mulatságos lesz, hogy egy hónap különbség van a két lány közt, de Adeliya már a negyedik szenior szezonjában lehet abban a bizonyos 2025/26-os-ban, mig Akatyeva akkor fog köztük debutálni :D
Nekem amúgy az a személyes véleményem, hogy első körben bőven elég lett volna mindössze egy évvel emelni a korhatárt, ezzel a szakaszosan két évvel kitolással a jelenlegi generációnak hatalmas veszteségeket okoznak (nem tudom, hogy ezen menet közben tudnak-e még változtatni?).
Sajnos az olimpia amúgy is egy olyan dolog, hogy nem elég szupertehetségesnek lenni, születni is úgy kell rá szinte. Erre jó példa Zagitova, aki 2002 májusi, tehát 15 és 3/4 évesen, élete legjobb formájában került az olimpiára. Viszont nagy vesztese Rika Kihira, aki ha három héttel előbb születik, lehet ő lett volna Zagitova nagy kihívója, de nem így történt. Vagy ha a sportág nem a téli, hanem a nyári játékokon szerepelne, akkor könnyen lehet, hogy az elmúlt két bajnokot úgy hívnánk, hogy Alena Kostornaia és Evgenia Medvedeva (ezért is gondolom úgy, hogy egy műkorcsolyázó megítélésében egy olimpiai bajnoki cím indokolatlanul sokat nyom a latba)
Akatyeván kívül akit még érint és nagyobb név, az Veronika Zhilina, illetve testvére, Alena, aki pont abban az évben érte volna el a minimum korhatárt, de így kicsúszott, és maradhat neki 2030 (Veronika 2008 jún 30 előtti, így ő Akatyevával együtt debutálna 2025-ben)
Sajnos ez a döntés nekünk is fájni fog, ugyanis a Sebestyén SE (és többek szerint az egész női mezőny) legígéretesebb tehetsége, Ekker Lénát is negatívan érinti a korhatáremelés. 2009. jan. elsejei születésével így lemarad a 2026-os játékokról, és ami a legfontosabb, hogy kvótát sem fog tudni szerezni, pedig ha valaki, ő talán képes lehetne. Láng Juliék viszont így kaptak még egy esélyt az olimpiai szereplésre, a kérdés már csak az, hogy tudnak is vele élni
Jelenlegi egyik juniorunk, Papp Vivi kcsit szerencsésebb, ő megüti 25-ben a 17-es korhatárt, viszont most még 3 szezon erejéig junior lesz, ő ebben a szezonban is már a juniorok közt versenyzett.