Tibike75 Creative Commons License 2022.05.29 0 0 119078

Tisztelt Fórumozók!

 

Egy Fiat Brava 1.2 SX autónál az alábbi problémák jelentkeztek és ebben kérnék tanácsot.

A jármű nem indul, de csak HIDEG motorral. Az első időszakban némi erőlködés hallható volt az önindító felöl, de mostanra már annyi se. A két szélső mutató ugrál a műszerfalon egy ideig és ilyenkor néha az ABS hibakód is előjön. Hibakód egyébként nem marad fenn a műszerfalon az indítózás után.

 

Akkumulátor, generátor beméretve kétszeresen, mindkettő tökéletes. Az akkusarukat megtisztogattam. Visszaolvasva a fórumon, még a testelési pontok tisztítását láttam ötletként 1-2 helyen, azokat viszont nem tudom, hol vannak. Gyertyák (NGK) kb. félévesek, holtponti jeladó (Valeo) és önindító (emlékeim szerint Magneti Marelli) kb. 2 éve voltak cserélve. Nem tudom, van-e jelentősége, de esők után jelentkezett először a probléma. Egy ideig bíztam ebben a lehetőségben, de egy melegebb napot követően sem történt lényegi változás.

 

Tegnapelőtt az autóvillamossági szerelőm – elmondva persze, hogy jól „tele van” – azt mondta, hogy először a helyi önindító szerelővel beszéljek, mert ott lesz a gond. Ő tőlem kb. 2 km-re lakik. Egy rövid betolás után simán indult az autó. Mire odaértem a szerelőhöz kb. 15 indításnál mindannyiszor „pöccre” indult persze a gép. Annyit mondott, hogy ő kiszerelni nem szokta, de meghallgatná, hogy milyen, amikor nem indul, ám persze alkalma így nem volt rá…

 

Tegnap reggeli próbálkozás szintén a szokásos, 4-5 alkalomból egyszer se indult az autó. Esély nem volt semmire, az önindító nem is tekert semmit. AC pumpa búgását hallottam hátulról, bár az indítózás után, nem azonnal. Inkább akkor, amikor már visszafelé fordítottam a kulcsot (de lehet, hogy így normális).

 

Talán jövő hét elején meg tudom beszélni az önindító szerelővel, hogy jöjjön el hozzám meghallgatni az egész folyamatot, ő nagyon készségesnek tűnt. De van egyáltalán értelme??? Saját eszem szerint amennyiben rossz lenne az önindító, akkor meleg motornál is jelentkezne vele a probléma. Bármilyen tanácsot elfogadok, előre is köszönöm a válaszokat!