nscatto1 Creative Commons License 2022.05.21 0 0 85885

Ha valakinek van kedve múzeumba menni:

 

Megtekintődött a Várban a kerékpáros kiállítás. Természetesen örülök, hogy egyáltalán van, de az odavezető úton semmi nem utal arra, hogy egyáltalán létezik ilyen kiállítás. Sokan nem voltunk ma délelőtt, de legalább nyugiban végignézhettük az egészet. Van pár technikai érdekesség, és kerékpártörténeti kuriózum, de amolyan mindenbe kicsit belekapunk érzésem volt. Rendkívül zavaró, hogy vagy egyáltalán nincs, vagy csak minimális az információ a kiállított dolgokról. Kérdésre elmondták, hogy van tárlatvezetés is, de vagy várni kell vagy jöjjünk vissza máskor. Azért 2400.- forintot kétszer kifizetni, mert nem bírnak egy cetlit kiragasztani a hozzá tartozó infóval...

Pedig olyannak, akit érdekel a háttér is, bőven van mit nézni, és nem csak Pantani, Simoni, Moser kerékpárja miatt, hanem pl. a mezek fejlődése is nyomon követhető. Isten csodája, hogy van ott egy Motorolás világbajnoki trikó, amit egy nem is létező Armstrong nevű kerékpáros viselt, de látható Merckx meze is. Froome rózsaszín trikóján a húzózár a győztes kupát formázza:) Puma gyártmányú cipők klipszes pedálokhoz, Hinault lábbelije olyan, mint most egy guggoló cipő.

Megtekinthető a Cambio Corsa rudazatos váltó és van fafelnis kerékpár is, de megtalálható lánykoromból a Favorit szárnyasanyás kerékrögzítése is.

Van egy valóban hatalmas, kb. egy méter magas és egy négyzetméter alapterületű győzelmi építmény, amit Tarapcsák Péter kapott a mexikói körverseny megnyeréséért, de látható egy igazi stéher motor is, a hozzá tartozó kerékpárral. 

 

Láttam egy sárga Specialized karbongépet Tour De France festéssel, Pinarello kormánnyal és Ritchey montipedállal - ??? Valami magángyűjteményből van, de ki követ el ilyen szörnyűséget?