Pizza La Pausa Creative Commons License 2022.05.14 0 0 7149

Szia Ganicza,

a kérdésre nem is válaszoltam. Nehezen tudom elképzelni a "beton asztal" részét a dolognak, de amit én tapasztaltam:

- a dóm és a kémény felépítmény súlya (nem tudom pontosan, csak saccolni tudok) több tonna

- a samott egy idő után egyszerűen elfárad, tönkremegy, cserélni kell, tehát érdemes csak olyan helyeken használni, ahol könnyű hozzáférni (lásd: cserépkályhát olyakor újra rakatni kell)

- a kálciumszilikát egy nagyon jó anyag ott, ahol nincs víz vagy pára, a súlyának a többszörösét tudja felvenni vízből. Ősszel tavasszal, amikor nagy a napi hőingadozás, belül tiszta páralecsapódás minden, a kémény belsejéből is csöpög majd a víz. Szóval a nedvességtől nem lehet megóvni.

- külső szigetelésnek én kerámiagyapotot használtam két rétegben, ez lett rabichálórva és vakolva. Vékony (nem túl olcsó, de csak egyszer kell megvenni), de nagyon jól szigetel. Egy délutáni 350C°os kemencében reggel nálunk még mindig 90-100C°van. Ez annyit jelent, hogy este még bemehet egy sólet, ami reggelre brutálisan összeér:-)

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: Ganicza (7147)