Pizza La Pausa Creative Commons License 2022.05.14 0 0 7148

Sziasztok,

 

mint új seprű szívesen segítek amiben tudok. Első sorban pizzakészítésben, alapanyagokban van tapasztalatom, másod sorban (fiatal koromban kőművesnek tanultam:-) építettünk 2017-ben egy kemencét. A kemence építéséről valahol meg vannak a képek is lépésről lépésre, alapanyagok, buktatók, ilyesmik.

 

Én most sajna elutazom, van szerencsém két hetet Pármában tanulni, de utána igyekszem válaszolni, amirek tudom a választ:-)

 

Ami biztos: a beton nem szereti a hőt. Bírja, de tartós hő hatására roncsolódik. Persze betonnal dolgozni jó, tartós, egyszerű én mégis inkább a szerkezeti részekhez használtam olyan helyeken, ahol nincs hő. A kemence égéstere nálunk pl. egy téglalap alakú kb. körbefalazott doboz, ami kvarchomokkal lett megtöltve, erre került 15cm agyag és a kerámia lapok, ami az égéstér padozata lesz majd(ezen sül majd minden).

 

Sokan javasolják, hogy az égéstér padozatát praktikus és olcsó téglából kirakni. Én máshogyan látom. Erre vannak külön kerámia lapok, amit erre a célra lettek gyártva. Ok, drágább, mint a tégla. Viszont olcsóbb, mint az a fog, ami akkor tört le, amikor egy kis kimozdult tégladarab belesült a pizzatésztába:-)

 

A donga boltozat sablonra agyagba rakott dupla sor tégla. (jó minőségű kemence agyagot én Nógrád megyében találtam)

 

A kemence agyag részeinek kiégetése is egy izgi dolog, szóval hatalmas kihívás egy ilyen szépség...

 

A dóm boltozatának sablonján kívül ugye kell még két kisebb boltív sablon is, amelyek eltérő méretűek (a belső kisebb, arra megy a "tevő" sütésnél), a külső ívbe megy az ajtó

 

Ajtókat-keretet, tevőt én Őrbottyánban vettem, de hatalmas választék van mára mindenből mindenhol. A kémény nekem belül rozsdamentes, folyamatosan páralecsapódás van benne, nem hiszem hogy érdemes 5-10 évente kicserélni egy elrozsdásodott kéménybélést (egyébként elhagyható, nálunk azért lett, mert nem szerettem volna továbbfalazni a kéményt (mostrummá, tolakodóvá válik) viszont a huzat miatt kellett még magasság)

 

Samotot egy helyen használtunk csak, ez pedig a 'tevő ajtó' feletti boltív, ez a rész kapja a legnagyobb hőterhelést a kemence részei közül, a kemencéből kiáramló meleg a dóm belsejéből-tetejéből ezen a részen kúszik át kifelé....

 

Ugye vannak arányok is a helyes működéshez. A dóm magasságához igazodik a két ajtó, meg még biztosan 1000 apró részlet:-)

 

De bárhogyan is legyen: hatalmas munka, nagyon sok agyalás, rengeteg részlet és nagyon sok alapanyag:-)

 

De megéri!!!

 

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László