Alpári Gnác Creative Commons License 2022.05.06 -2 1 112035

Na, megnéztem, már amennyiben 6 részből áll az első évad.

Szerintem értem, miért van Szomszédok-érzésed, de szerintem a teleregény inkább kordokumentum, mint ez és akkor elképzelhető hogy ez milyen...

Ez a sorozat ugyebár nem dokumentumfilm, így el tudok tekinteni olyasmiktől, hogy az Államigazgatási Főiskolát digitálisan beleteszik a Műegyetem tömbjébe, mint Közgáz kolesz, a másik kollégium meg konkrétan a Műegyetem "J" épülete és hasonlók.

Amúgy is külföldi terjesztésre készült ez, mivel rigorózusan 42-44 perces epizódokból áll, ami tökéletesen kompatibilis a network tévéken történő sugárzással, az ottani nézők meg úgyse tudják, mi hol van valójában.

Viszont '85-ben játszódik, határozottan Magyarországon, egyértelműen egy átlagos egyetemi közösségben.

Én pont másodéves voltam ekkor és sajnos az a helyzet, hogy a cselekményből semmi sem történt meg és ami a nagyobb baj, hogy mondhatnánk, hogy ez a történet e fantázia terméke és olyan, ami akár meg is történhetett volna, de ez sem igaz.

Semmi nem is történhetett volna meg, de hogy semmi az ég világon!

De hát telis-tele van olyan momentumokkal, amik nem országspecifikusan baromságok, hanem globálisan is.

Például a konspirációs szabályok teljes semmibe vétele, vagy az amikor a legény közli a rendőrségen, hogy ő ügynök és hívják fel a tartótisztjét, fel is hívják és ő meg visszaigazolja az állítást.

Ha ilyen megtörténik bármely titkosszolgálatnál, az az ügynök azonnali kivonását eredményezi, a tartótisztet meg úgy rúgják valagba, hogy még most is fájna neki.

De inkább nem megyek bele egy felsorolásba, mert sose lenne vége, mondjuk ennyiben is megáll a Szomszédok-párhuzam:)

Annyit azért még felvetnék, hogy vajon miért a fejes vonalzó a szükséges kellék úgy a gazdaságelmélet, mint a gráfelmélet órán?

Én a Műszaki Egyetemre jártam, de így se volt a kezemben soha fejes vonalzó.

Afelől persze semmi kétségem, hogy sikeres lesz, mivel hónapok óta megy a felvezetés, hogy micsoda remekmű ez, olyan véleményt is hallottam a sorozattal kapcsolatban, hogy adjanak a magyar filmeseknek pénzt és csodát művelnek, akkor viszont nem értem, mire a fanyalgás a Rákay Fülöp filmjét illetően, hiszem magyarok csinálják és pénzt is adtak neki, hogy finoman fogalmazzak.

Igazán pompás, hogy valaki amatőrként kezd forgatókönyvet írni, majd bekopog az HBO-hoz, ahol nyilván mindenki be volt állva, így el is fogadták ezt.

Chris Moltisanti is folyton forgatókönyvet akart írni és szerintem az is lett volna ilyen.

Én például szerintem tök jól tudnék hidat tervezni, bár ez mégsem jó példa, mert nekünk legalább a mechanika alapjaiból vizsgáznunk kellett, de mégis: valakinek egy hidat? Olcsón?

Előzmény: Led Tasso (112012)