Törölt nick Creative Commons License 2022.04.29 0 0 648

No, akkor meg egy hal recept, a halat tegnap amikor elhoztam a tegnapi ebedre a halat mar akkor megrendeltem a jövö hetre.

 

2 szemelyre:

 

a) 60-70 deka Wels-file, majd mindjart megkeresem a magyar nevet, keves citromsaft, so, bors, kis liszt a beleforgatashoz, es kb 2-3 evökanal oliva olaj;

 

b) kb 30 deka vekony spagetti;

 

c) 2 evökanal oliva olaj,  1 közepes hagyma, 2 foghagyma gerezd,  1-1 töld es piros hegyes paprika, közepesen erös, nem az a nagyon erös, de azert közepesen szeles paprikak, 1 lila kis  padlizsan, 1 kisebb cukkini, egy keshegynyi safranyszalak (vagy 1 keshegynyi örölt safranypor, de jobb izübb a szalacskakkal, de az lehet hogy valakinek draga), 1 deci  szazaz feherbor, 1 deci zöldsegle (kockabol :-)))), 1 husos paradicsom, 1 deci tejszin, egy kaveskanal (enyhen pupozott) Maizena (ez egy feher por, kemenyitö, szoszokat lehet vele süriteni, a kiszerelese dobozban, azon belül tasakban, kb 20-25 dekas csomagolasban, en sokat hsznalom ezt szoszokhoz, lisztet a szoszhoz sosem hasznalok, vagy a gyümölcsleveshez sem, nagyon tudom ezt ajanlani, ha valamit csak könnyen kell  habarni, ahhoz kivallo), so, bors, aprora -valoban aprora- vagott kis petrezselyem vagy friss kapor, nem sok, mindkettö is mehet együtt, összevagva nem több a kettö együtt mint egy pupozott kaveskanal;

 

d) frissen reszelt parmesan (sajt, de nem muszaj, en reszelek egy kicsit, de annelkül is megy).

 

No a ket darab halfilet ( 30-35 deka darabonkent) hideg folyo vizzel öbliteni, röviden, konyhapapirtörlövel szarazra törölni, tapogatni kb szarazra, 2x2 vagy 2,5x2,5-ös kockara vagni (filenek a vastagsagatol függ), talba bele, so-bors-kis citromle magok nelkül ra, kezzel kicsit megkeverni hogy minden mindenhol legyen.

 

A hagymat pucolni -en feher szinü hagymat hasznalok a halhoz- , foghagymat pucolni, mind a kettöt nagyon aprota vagni, a ket hosszukas paprikat hosszaban elvagni, csutka fele meg magok ki, kb 1 centi szeles csikokra vagni, 1x1 cm re  kozkazni, a padlizsant es a cukkinit megpucolni, szinten kockazni  kb szinten 1x1 centire (a cukkinet belül nezni hogy a magok mekkorak, ilyenkor szinte meg nincsenek magok, de en ennek ellenere a maghaz vonalaban egy kaveskanalat vegighuzok, ha meg vannak magok, akkor meg azokat kikaparni hosszaban), a paprikak es a padlizsan-cukkini kockak kb egyformak legyenek, vagy kb 1x1 centisek vagy 1,5 x 1,5 centisek, a paprika a kiindulo hogy ott kb mekkora nagysag megy, utanna ahhoz a merethez kb a többi kettö, a paradicsom csutkajat es befele valo kis kemeny tölcserszerü reszt kivagni, a hejat a feneken kis keresztbe vagni, forro vizbe be, kb fel perc utan ki, hidegviz ra, addig a valoban felfort vizbn hagyni amig a heja nem kezd megrepedni, akkor gyorsan ki kell venni, a lukkal ahol a csuma volt lefele  egy talba tenni, hidegviz ra, ettöl a hejat ledobja, vagyis könnyen lejön, felbe vaggi, magok ki, a husat szinten  valoban kicsi kockakra vagni.

 

No, az elökeszites megvan,  a hagymat, foghagymat, az összevagott paprikakat, a padlizsant es a cukkini kockakat egy nagyobb serpenyöben (en egy kb 34 centi atmeröjübe es kb 6 centi magasba (ZHG) teszem, közepesen vastag -kb csak 2 mm tömör alja van, de maganak a serpenyönek is van sulya, szoval normalis fala van) a mar meleg oliva olajjal alatta, majd bele a kockakat, atparolni, en magas hömersekleten szoktam, keverem allandoan, de nem kell megsütni vagy atsütni, parolni kell,  1-2 perc alatt megvan, bele a safrany, a bornak  es a zöldseglevesnek a fele, hömerseklet visszatekerve, a parolas aranylag rövid ideig megy, pepes kockak nem jok, bele a paradicsom kockak, atkeverni, majd a tejszin, a maradek fel-fel borral es kockalevessel a Maizenat összekeverni egy talkaba, bele a serpenyöbe, 2-3 percig kicsit buborekolni hagyjuk, so es bors bele.

 

Közben a spagettit megfözzük, nem puhara, hanem meg tartasa van (al dente), leszürni es bele a serpenyöbe az immar szoszba.

 

Egy masik serpenyöt veszünk, oliva olaj bele, amig az olaj meleg lesz, addig a kokkata vagott kalakat lisztbe megforgatjuk, en abba a talba amiben a halkokkak vannak, szoktam a lisztet beletenni, a szelenel fogva a talat  a halakat megforgatom (magam fele forgatom :-), majd egy nagyobb szüröbe bele, es a fölösleges lisztet a szürövel kirazom, megy ez, bele a serpenyöbe, olyanba amibe nem tagad semmi, teflon vagy valami hasonlo belsejü, gyorsan magas fokon atsütni, majd a halkokkak is mennek a szoszba bele, összevagott petrezselyem meg kapor (vagy csak petrezselyem) bele, egy lukas keverölapattal ovatosan összekevetni, es kesz is van.

 

Mely tanyerba talalni, olyan allaga van hogy a szosz latszik hogy szosz van, tehat  nem spagetti hallal, hnem szoszban van az etel. Ra kell  reszelni a parmesant, es lehet enni, hideg fröccs nagyon jo hozza :-)