Törölt nick Creative Commons License 2022.04.25 0 1 215655

"És javarészt inkább élszöget vágnék, mondjuk egy tetőtéri bútor oldal lapjainál,"

 

OK én is vizuális típus vagyok ... :)

 

Tehát akkor most már tényleg konkretizáljuk: szeretnél pl egy derékszögű háromszög alakú korpuszt csinálni. A korpusz legyen egy átlagos mélységű, mondjuk 50 cm-es. A még egyszerűbb eset kedvéért ne csak derékszögű, hanem egyenlő szárú háromszög is legyen, így csak az átló két végét vágnád meg 45 fokban, döntött vágással. A te korábbi ábrád szerint a bal alsó vágással. Az átló legyen ~100 cm. Szerintem ez nem egy lehetetlen korpusz méret.

 

 

(Szerk: gőzöm sincs így kell-e szabályosan egy ilyen korpuszt megcsinálni, de ettől most tekintsünk el, ez tán a legegyszerűbb, mert így csak az átló 2 végét kell vágni)

 

Tehát akkor a piros vonalak azok, amik mentén vágnod kell.

 

 

Na most akkor egyet tessen nekem megmondani: Hogy vágnád le ezt a Bosch 635-216 -on? Én a nagyobb tesóján sem tudnám .....

 

Min vagy mi mellett vezeted meg??

 

2 dolog tud egy ilyen ferde vágást megvezetni egy asztali fűrészen:

 

- a párhuzamvezető. A probléma, hogy nem tudod ~1m-re eltolni a fűrészlaptól. Plusz: nem is nagyon szokás (szabad?) a rövidebb élt a vezető és a lap között áttolni, de ez utóbbitól most tekintsünk is el, mert úgysem lehetne megcsinálni.

 

- csúszóasztal és/vagy a szögvezetőnek ütköztetve. Még ha lenne is csúszóasztal a 635-ön (de nincs), akkor sem tudod annyira hátrahúzni, hogy az 50 cm hosszú vágást megejtsd. A sima, és egyéként gyárilag bőven kotyogó szögvezetőjén meg esélytelen, mint sánta süni a 6 sávos autópályán.

 

És marad az, hogy nem vezeti meg semmi, hanem megdöntöd a fűrészlapot, a bútprlapon feljelölöd a vágás vonalát és szabadkézből .. de ezt ugye csak elméleti lehetőségnek tekintjük? :)

 

Tehát marad az, hogy nem tudod levágni egy ilyen asztali fűrészen ezt a lapot, végein döntött vágással, lapszabászatban előkészítve vetted a lapot vagy sem. A Bosch gyári állpotát tekintve.

Anélkül nem, hogy meg ne patkolnád a fűrészt, mint fahobby a Makita 2712-t. De ezt nem akarod, gondolom, a büdzséből kiindulva.

 

És akkor jöjjön az ábrádon a jobb felső sarok: ha nem nyitott polc lesz, akkor ajtó is kell rá. Ha mindent előre jól kiszámolsz, a lapszabász által előkészített lapon egy vágást kell megejtened, itt is a piros vonal mentén. Szürke rész leesik, a többi az ajtó lesz, igaz?

 

 

Ezt megintcsak kérdezném: egy ilyen kis asztali fűrészen: hogyan? Azonkívül hogy szabadkézből tolod végig.

 

Tetszik érteni mi a gondom? Meg mi lesz a te gondod? Próbáltam úgy levezetni, hogy mi lenne ha magamnak kellene megcsinálni, és végképp nem találok olyan lapszabászatot, aki ezeket hajlandó lenne helyettem az erre való gépekkel megcsinálni (többieket is kérdezem: tényleg ennyire sci-fi az ilyen lapszabászat? Egy Kappa formatizálónak nem akarják megdönteni a lapját? Vagy a szögvezetőjét beállítani? Lehet hogy mondjuk barkácsáruházaknak nincs Kappája, de csak létezik cég akinek van.... /?/)

 

Lenne egy asztali meg egy merülő fűrészem, mind a kettő jó, bútprlapot vágó lappal és a merülő megfelelő hosszúságú sínnel  (szerencsés vagyok, van mind a kettő) - hát eszembe se jutna az asztali fűrész. Erre a feladatra. Az tény, hogy ennek ellenére még mindig a leggyakrabban használt fűrészfajtám.

 

A házi élzárást most azért nem emlegetem fel, mert azt még mindig visszaviheted a lapszabászatba.

 

Igaza van Yorknak: ez házilag vagy merülő fűrész + sín, vagy nem házilag de akkor lapszabászat.

 

Előzmény: rejtettlampas (215646)