InteriorLulu Creative Commons License 2022.04.16 0 0 9834

Ha nem nagyon szereted a szelet, akkor csak azt kell eldöntened, hogy vajon annyira sem, amennyi érdemben meghajt egy kis vitorlást, vagy annyira azért igen… :)

Egyébként a kis túrahajómmal én sem szeretem a nagy (számomra nagy, mondjuk 11-12 csomónál / úgy 20-22 km/h-nál erősebb) szelet, mert az nekem, mint kezdőnek már túl nagy hullámokkal jár, és én nyugisan szeretek vitorlázgatni, sehova sem sietek… Bár a hajó testsebessége nagyobb, az ideális vitorlázós sebesség számomra max 7-8 km/h. Mondjuk ehhez hozzátartozik, hogy a fővitorlát sosem bontom ki, elég macerás ugyanis a bimini miatt, azaz kizárólag orrvitorlával (fockkal vagy genuával) haladok.

 

Igen, a C jogsiddal a nyílt tengeren is vitorlázhatsz, talán max húsz méteres hajóval. Amit írtam a tanfolyamról, azzal csak arra reagáltam, hogy ugyan gondolkodsz egy kis hajóban, de nem tudsz vitorlázni. Nem hiszem, hogy kivételes tehetség lennék, tehát egyedül is hamar meg lehet minimálisan elegendő szinten tanulni vitorlázni, legalábbis ilyen 6-7 méteres túrahajóval.

Jó, hogy írod az albániai ki-, bejelentkezést, ezek szerint macerás dolog, utána fogok járni.

 

Igen, a hajóm egész évben vízen van, viszont a montenegrói kikötői díjak sokkal olcsóbbak, mint a horvátok. És ahogy írod, tényleg úgy van, hogy a horvát partokon minél délebbre megyünk, annál drágábbak a kikötők, viszont amint átérünk Montenegróba, a Kotori öbölben a díjak mondjuk a dubrovnikinél úgy 60 százalékkal alacsonyabbak. Én most a Kotorban vízen dekkoló 6 méteres hajómért októbertől májussal bezárólag 1500 eurót fizetek, és júni elején tervezek onnan elhajózni… Egyébként érdekes, hogy a szlovén díjak még alacsonyabbak is, például Portorozban egy egész évre 1600 euró, szárazdokkban, max 6 méteres hajónak.

Nekem ez így belefér: az autóm nem vonóhorgos, eleve csak 1,3-as motorral, trailerem nincs, és itthon is fizetnem kéne a tárolásért, persze nyilván sokkal kevesebbet, mint odalent az Adrián.

 

És igen, egyedüli ember voltam és leszek a hajón, plusz a cica. :) Persze jöttek és fognak jönni barátok pár napokra, de alapból mi ketten vagyunk. Ja, a nyaraimat eléggé szabaddá szoktam tudni tenni, és idén akár négy hónapos is lehet a dolog, meglátom.

És én döntően nem kikötőkben, hanem sima öblökben szoktam kikötni (lásd a fotókat), ott éjszakázni, pláne hogy gyakran fizetni is kell a kikötői tartózkodásért még úgy is, hogy nem tudod bójára kötni magad - mert mondjuk túl kevés van, vagy mert nem neked, az utcáról beesőnek vannak ott -, hanem horgonyzol.

De amúgy a tapasztalataim szerint a deklaráltan kikötők többségében nem kell fizetni, sőt akár még bójára is tudod magad kötni. A navionics ezt is mutatja. Persze ezek nem az adott település fő kikötői, de ha épp várost akarok nézni, ott a kajak, és ott a bringa. :) 

Előzmény: Béci 72 (9833)